Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljelusvõistlus 2013 - kes said suurimad saagid?

Viljelusvõistluse lõpuseminaril autasustati parimaid ja aasta võtsid kokku põllumehed, kohtunikud ja korraldajad. Päev lõpetati ringkäiguga Rakvere Lihakombinaadis.

Tänavusel viljelusvõistlusel oli 16 osavõtjat.

Suvirapsi saagikuse võitjaks oli Kaido Kirst Saaremaalt tulemusega 3,6 t/ha. Sellega jäi ta napilt alla iseenda nimel olevale viljelusvõistluste rekordtulemusele 3,7 t/ha aastast 2009.

Saagiga 2,9 t/ha oli teine Kalle Kits Valgamaalt. Kolmas, tulemusega 2,6 t/ha, oli Rein Jurs Tartumaalt.

Talirapsi saagid jäid eelmise aasta rekordsaakidele alla. Kui eelmisel aastal oli 4 võistlejat, kes said üle 5 t/ha saake, siis seekord oli üle 5 tonnine saak vaid selle aasta võitjal Urmas Uustalul Pae Farmerist Raplamaalt - täpsemalt siis 5,3 t/ha. Võitja Urmas Uustalu on nüüd parim rapsikasvataja teist aastat järjest: eelmise aasta saak 5,7 t/ha.

Teise koha saavutas sellel aastal 4,8 t/ha saagiga Heiki Aren Mangeni PM-st. Heiki oli eelmise aasta viljelusvõistluse võitja rukki saagiga 9,7 t/ha. Kolmas koht saadi võrdse saagiga 4,3 t/ha kahe Tartumaa tootja põldudelt: Avo Samarüütel Männiku Piim ja Andrus Reila Setra Mõis.

Talirüps oli vaid ühel võistlejal - Eino Viikojal Lääne-Virumaalt, saagiks oli 2,0 t/ha.

Rukis andis parima tulemuse, 6 t/ha, Andrus Reila põllult. Teine koht läks Tõnu Postile, Kõljala POÜst Saaremaalt, tulemusega 5,4 t/ha. Parima Sangaste rukki kasvatas Margus Lepp Voore Farmist saagiga 3,4 t/ha.

Suurima odrasaagi sai Erki Oidermaa Põlvamaalt tulemusega 7,5 t/ha. Sellega kordas ta viljelusvõistluse senist odra rekordsaaki, mis oli Harjumaal Aare Mölderi nimel aastast 2007.

Teise koha sai vaid veidi väiksema saagiga, 7,4 t/ha,  Claid Sakson Tartumaalt  ja kolmas koht läks tulemusega 6,8 t/ha Sootaga Mõisale, keda esindasid Karl Aberg ja Miika Latvalatel.

Parima talinisusaagi kasvatas Margus Lepp Voore farmist: 8,5 t/ha. Teine koht läks Einar Lepistele Rebruk Farmist tulemusega 7,2 t/ha ja kolmas oli eelmise aasta nisusaagikuse võitja Margus Klais Tartumaalt saagiga 7,0 t/ha.

Suvinisuga võistles vaid Claid Sakson Tartumaalt, tulemuseks 5,0 t/ha.

Nagu eelmistel aastatelgi, on ka tänavu, kasumi alusel pingerea eesotsas ikkagi need tootjad, kus saagikus t/ha oli kõrgem. Teist aastat järjest oli suurim kasum Pae Farmeri OÜ talirapsil - 1380 €/ha, järgnesid Setra Mõis OÜ 1073 €/ha ja  Kõo Agro OÜ  957 €/ha.

 Täname kõikide osalejate ja  korraldajate poolt võõrustajat – Rakvere Lihakombinaati.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960