Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

WTO ministeriaalil saavutati kokkulepe toiduga varustamise kindlustamiseks

3.-7. detsembrini Indoneesias toimunud 9.  WTO ministrite konverentsil kiideti heaks kaubanduse hõlbustamise, põllumajanduse ja vähemarenenud riikide toetamise pakett. Arenguriigid said näljahäda leevendamiseks loa peamiste põllukultuuride turuhinnast kõrgemate hindadega kokkuostuks ja ladustamiseks.  

„Paketi heakskiitmine on rahvusvahelise kaubanduse tuleviku seisukohalt märgilise tähtsusega. Et 159 riiki jõudsid peale ligi 20 aastat kestnud ebaõnnestunud läbirääkimisi lõpuks kokkuleppele, näitab see et WTO on siiski võimeline tegema suuremahulisi siduvaid kokkuleppeid,“ ütles Eesti põllumajandusnõunik WTO juures Kristina Uibopuu.

Põllumajandusvaldkonna otsustest üks olulisemaid on toiduga varustamise kindlustamise kokkulepe. „Tegemist on pea kaks aastat tagasi India poolt lauale pandud ettepanekuga. Euroopa Liidu jaoks oli oluline, et arenguriigid, eriti India, kelle toetuste tase on viimastel aastatel mitmekordistunud, teavitaksid korrapäraselt WTO teisi riike oma toetusprogrammidest ja annaksid adekvaatset infot selle kohta, kui paljudeni konkreetse erandi raames toiduabi jõuab,“ selgitas Uibopuu.

Nelja aasta pärast peavad WTO ministrid tegema otsuse, kuidas leida toiduga kindlustatuse programmidele püsiv lahendus, mis arvestaks järgneva nelja aasta jooksul arenguriikide poolt ellu viidud poliitikate mõjuanalüüse.

WTO riikide ministrid kinnitasid üle oma varasema otsuse kaotada põllumajandustoodete eksporditoetused kui üks suuremaid turumoonutuse vorme, rõhutades vajadust tegeleda ka teiste ekspordialast konkurentsivõimet mõjutavate küsimustega nagu riiklikud kaubandusettevõtted, ekspordikrediidid ja toiduabi. „Ekspordikonkurentsi kokkulepe Bali paketis on siiski deklaratiivne, panemata arenenud riikidele, sh Euroopa Liidule juriidilisi kohustusi siduda toetused null tasemel ning võimaldades kriisi tekkimisel kasutada erandkorras ka eksporditoetusi,“ ütles Uibopuu.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960