Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Põllumajandusministeeriumi tellimusel tehtud toorpiima ohutuse alane pilootuuring näitab, et terviseriskide vähendamiseks tuleks toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda.

„Uuring näitab, et peame jääma senise soovituse juurde toorpiima enne tarvitamist kuumutada, et vältida võimalikke terviseriske,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Kuigi piimahügieeni olukord on meie farmides pidevalt paranenud, siis Eesti Maaülikooli tehtud uuring kinnitas endiselt riske toorpiima tarbimisel. Need riskid on küll väikesed, kuid ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa neid lõplikult välistada.“

Põllumajandusministeerium tellis uuringu toorpiima tarbimise riskide kohta, et hinnata seniste ohutusnõuete ja meetmete piisavust. „Eestis on viimastel aastatel suurenenud toorpiima otseturustamine. Seepärast peame panustama üha enam piimatootmisettevõtete ja talunike koolitamisse, et hoida riske tarbija jaoks madalal,“ selgitas Minjajev.

Kuna toorpiimaga seonduvaid bioloogilisi riske pole võimalik lõplikult kõrvaldada, siis on soovitav toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda. Kindlasti peab seda soovitust järgima riskirühma kuuluvate inimeste poolt tarbitava toorpiima puhul. „Soovitus toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda kehtib enamikes Euroopa Liidu riikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud,“ ütles Minjajev.

Teadusprojekti „Toorpiima ohutuse alane pilootuuring Eestis“ viis Põllumajandusministeeriumi tellimusel läbi Eesti Maaülikool. Uuringu eesmärk oli selgitada välja zoonoossete haigustekitajate levimus otseturustatavat toorpiima tootvates ettevõtetes. Uuringus osales juhuvaliku alusel 14 piimatootmisettevõtet, kellele on väljastatud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi.

Järgmisel aastal  alustatakse uuringu teise etapiga, milles jätkatakse andmete kogumist  teadusliku riskihinnangu koostamiseks ning soovituste väljatöötamiseks otseturustatava toorpiima kohta Eestis nii tootjaile kui tarbijatele.

Kolm soovitust toorpiima tarbijatele

- Ostetud toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja seda võib tarbida tootja poolt märgistusel näidatud säilitamistähtajani („kõlblik kuni“). Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda.

- Kindlasti tuleb kuumtöödelda toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, rasedad, immuunsuspuudulikkusega inimesed).

- Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumtöödeldava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960