Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pentus-Rosimannus: keskkonna tervis ja puhtus mõjutab inimeste elukvaliteeti

Äsja alanud aastal keskendutakse keskkonnavaldkonnas eelkõige looduskaitsele, keskkonnasäästlikkusele, loodusvarade jätkusuutlikule kasutusele ja inimsõbralikule elukeskkonale.

Sel aastal algab 7-aastane periood, mille jooksul investeeritakse keskkonnaga otseselt seotud tegevustesse ligi miljard eurot. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul võimaldab see siinset elukeskkonda puhtamaks ja hoitumaks muuta ning investeerida väärtusliku looduse kaitsmisse ja paremini tutvustamisse.

„Keskkonna tervis ja puhtus on otseses seoses inimeste elukvaliteediga. Räpases ja käest lastud keskkonnaga riigis ei taha keegi lapsi kasvatada, töökohti luua ega tööd teha. Eesti keskkond on me suur konkurentsieelis ja seda tuleb targasti hoida," ütles keskkonnaminister.

Käesoleval aastal pannakse paika ka põlevkivi kasutamise raamid aastateks 2016-2030. Keskkonnaministri sõnul on valitsuse soov, et me väärindaksime Eesti olulisimat maavara järjest rohkem ja teeksime seda loodusesse jäävat jälge vähendades.

Lisaks valmib tänavu ka jäätmete vähendamise kava aastateks 2014-2020. "Me suund on, et kord toodetud materjali ei kuhjataks kasutult mäkke, vaid taaskasutataks võimalikult suurel määral,“ ütles Pentus-Rosimannus.

"Enamik majapidamisi on praeguseks liitunud prügikogumisteenusega ja see on kindlasti kehtiva süsteemi positiivne külg. Negatiivne pool on, et klientidel puudub praeguses suletud süsteemis igasugune seaduslik võimalus ja vabadus valida enda jaoks kvaliteetseimat ja soodsaima hinnaga teenust. Konkurents puudub ja see võib kaugemas vaates viia nii kvaliteedi halvenemisele kui hinnatõusule," märkis keskkonnaminister.

Järgmise perioodi jäätmekava koostamisel tuleb leida lahendus, mis toetaks vaba konkurentsi jäätmeturul ning tagaks kliendile parima teenuse. Vaba konkurentsi olulisust on esile toonud ka Riigikohus oma eelmise aasta apteekide asutamist puudutavas otsuses.

Lisaks jätkatakse ka uute kaitse-eeskirjade kehtestamisega. Looduskaitsealadel toimetamise reeglid on praegu paljudes kohtades pärit nõukogude ajast või siis eeskirjana üldse puudu. Järgmise kahe aasta jooksul peavad need kõik uuendatud saama.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960