Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidajatel on viimane aeg valmistuda muudatusteks maksete tegemises

Veebruarist alates saavad ettevõtted ülekandeid teha vaid rahvusvahelise kontonumbriga. Mitut maksejuhist saab korraga panka edastada vaid uut ISO sõnumistandardit kasutades. Eraisikutele kehtib aastane üleminekuperiood, mille jooksul saab makseid tehes vajaduse korral kasutada saaja vana kontonumbrit.

„Ettevõtete juhid ja raamatupidajad peavad arvestama sellega, et pangad ei tohi valesti vormistatud maksejuhiseid vastu võtta. Seetõttu soovitame juhtidel raamatupidajalt küsida, kas firma on maksete uutmoodi tegemiseks valmis,“ ütles Eesti Panga asepresident Madis Müller.

Alates 2014. aasta veebruarist tohib Eestis arvetel ja maksete tegemisel kasutada ainult rahvusvahelisel ehk IBAN-kujul kontonumbrit. „Nii ettevõtjast kui ka eraisikust makse algataja peab tagama, et tema arved oleksid muudatustest hoolimata õigeks ajaks tasutud,“ rõhutas Müller.

Pangad viivad internetipangas kõik kontonumbrid automaatselt uuele kujule, mis teeb maksete tegemise lihtsamaks. Kuigi ettevõtted ja asutused peavad alates veebruarist kasutama ainult IBAN-kontonumbrit, kehtib eraisikutele aastane üleminekuperiood. See tähendab, et kui inimene sisestab enne 1. veebruari 2015 makset tehes vana riigisisese kontonumbri, siis viib pank selle automaatselt enne makse kinnitamist uuele kujule.

Need raamatupidajad, kes on harjunud suuremal hulgal maksejuhiseid korraga panka saatma, peavad arvestama ka sellega, et 1. veebruarist tuleb selleks kasutada uut ISO sõnumistandardit. Kui ettevõte ei jõua seda muudatust veebruariks ära teha, võivad pangad pakkuda kuni 1. veebruarini 2015 sõnumistandardi teisendust. Teisendusteenust ei osutata siiski automaatselt, vaid ettevõte peab pangaga vastava kokkuleppe sõlmima. Lisaks peab raamatupidaja siiski mõningaid muudatusi tegema. Alternatiivina saab internetipangas kõik maksed sisestada ükshaaval.

Silmas tuleb pidada ka seda, et alates veebruarist muutuvad pankadevahelised maksed mõnevõrra aeglasemaks. Raha liikumine ühest pangast teise võtab aega 3–5 tundi ning kui makse peab kohale jõudma samal päeval, on vaja see sõltuvalt pangast sisestada hiljemalt kella 15 ja 16.30 vahel. Pangasisesed maksed toimivad ikka endiselt.

Küsimuste korral ja täpsema info saamiseks palume ühendust võtta oma kodupangaga.

Vajalike muudatuste juhiseid ja abimaterjale leiate Pangaliidu veebilehelt.

SEPA kohta saate täpsemat infot Eesti Panga veebilehelt: www.eestipank.ee/sepa

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960