Autor: Heino Laiapea • 13. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meisterkündja Indrek Zilensk läheb MMile oma vana traktoriga

Mullune Eesti künnimeister Indrek Zilensk otsustas septembris Prantsusmaal toimuvatele kündmise MMile minna teeneka traktori ja oma võistlusadraga.

Üks staazikamaid võistukündjaid, Sangaste valla Kesa Agro OÜ masinamees Indrek Zilensk, on lõpetanud Helme kutsekooli viimase lennu põllumajanduse erialal, künnivõistlemist alustas ta Helme kooli õpetaja Kalle Sooveri juhendamisel.

Möödunud sügisel sai aga Valgamaa kündjast tuntumaks Helme koolile kuulunud traktor MTZ82, millega Indrek Zilensk oli alates 1996. aastast osalenud Eesti künnivõistlustel. 

Kuigi künniseltsi juhatuse liikmed on pakkunud ka teisi variante (uuemat traktorit ja atra), jääb künnimeister endale kindlaks,

"Minu kindel tahe on minna Prantsusmaale oma adra ja tuntud traktoriga.Sellega ma tean, mida teha, kui on vaja atra 5 cm siia- või sinnapoole reguleerida.Teen seda nii, nagu oskan. MM pole eksperimenteerimiseks," kinnitas Indrek Zilensk, kes täiustab praegu töökojas oma võistlusatra. "Pealegi on selle traktori pärast nii palju vaeva nähtud."

2010. aasta oktoobris Olustveres Eesti  kündjaid koolitanud Šoti künnimeister Ian Daniel kinnitas, et mees ja ader peavad koos arenema. “Eestlased tahavad hästi künda, aga selleks on vaja raha. Adra reguleeritavaks tegemine on kallis,” rääkis Šoti meister. “Tehasest tuleb standardader, see tuleb võistlusadraks ümber ehitada. Künnimeistril peab olema oma tehnika ning mees ja ader peavad arenema koos.”

Seda mõtet on Indrek Zilensk püüdnud järgida. 

"Eesti võistlustel on viimastel aastatel olnud lähetaja OÜ Kesa Agro, kes on tasunud stardimaksu ja võistlustele sõitmise kulud," rääkis Indrek Zilensk.

Künni maailmameistrivõistlustel osalemiseks vajavad Eesti künnimehed toetustsin esindavad nad ju seal mitte ainult iseennast, vaid Eesti kultuuri.

Tööandja kommentaar

OÜ Kesa Agro juhataja Venda Vihmann

Indrek Zilensk töötab Kesa Agros 2011. aasta kevadest. Esialgu oli tema põhitööks künni-, harimis-, ja silotööd.Seoses uue külviku ostmisega 2013. aasta kevadel on Indrek nüüd ka külvimees. Külv, kui üks tähtsamaid töid taimekasvatuses, nõuab ka head külvimeest ning seda ka Indrek on. Parimad Indreku iseloomuomadused nii tavatööl, kui ka võistluskünnil, on tema rahulikkus ja täpsus.

OÜ Kesa Agro kasutab põllumaad Sangaste ja Õru vallas kokku 1200 hektarit, millest 700 ha teravilja kasvatuseks ja 500 ha rohusööda tootmiseks piimakarjale. Lehmi on 450, kasutusel on tänapäevane robotlüpsitehnoloogia. Umbes poole teraviljamaast künname ning poole harime minimeeritult.

Künnivõistlus on Indreku jaoks hobi nagu teisele näiteks jalgrattasport. Kuna tegemist on otseselt põllumajandusega seotud hobiga, siis on Kesa Agro ka heal meelel Indrekut toetanud.Väike mure muidugi on MM võistluste aeg – september, mil tavaliselt kõige kiirem koristus- ja külviaeg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960