Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks nii palju bioenergia edendamise toetusetaotlusi rahuldamata jäi?

Bioenergia tootmise edendamise investeeringutoetus (MAK meede 3.1.3) rakendus mullu esimest korda. Mitteabikõlbliku sisuga projekte laekus rohkem kui nõuetele vastavaid, sellepärast jäi ligi pool meetme eelarvest kasutamata.

Kokku esitati septembris PRIAsse 42 taotlust summas 9 032 738 eurot. Meetme eelarve oli 5 mln eurot. 

Kaks taotlust osutus kohe peale vastuvõtu lõppu ebakorrektseteks ning neid menetlusse ei võetud; üks klient võttis oma taotluse ise tagasi. 14 taotlust vastasid määruse nõuetele ja said toetuse määramise otsuse kogusummas 2 594 407 eurot. 25 taotlust nõuetele ei vastanud ja neile toetust ei määratud. Nii jäi eelarvest üle 2,4 mln euro kasutamata.

Mille vastu taotlejad eksisid?

Määruse järgi võib toetust taotleda juhul, kui toetuse saaja kasutab töödeldud biomassi bioenergia tootmiseks ning müüb kogu toodetud bioenergia või osa sellest ettevõttest välja. Paljudes EI-otsuse saanud taotlustes ei olnud tõendatud, et hakkab toimuma energia müük. Bioenergia müügi alla oli püütud sobitada näiteks teraviljakuivatamise teenuste osutamist, mis ei ole aga selle meetme eesmärk.

Sageli polnud täidetud määruse nõue, mille kohaselt peab investeeringuobjekt ja selle alune maa olema taotleja omandis või olema sellele maale taotleja kasuks seatud hoonestusõigus vähemalt viieks aastaks arvates PRIA poolt viimase toetusosa väljamaksmisest.

Määruse järgi võib toetust taotleda vaid paikse biomassi töötlemise masina/seadme ostmiseks ja paigaldamiseks. Kuid palju küsiti toetust mobiilsetele seadmetele, püüdes neid kirjeldada paiksetena või ei olnud esitatud dokumenti, mis tõendaks, et tegemist on paikse seadmega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960