Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder kohtus Venemaa põllumajandusministriga

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kohtus möödunud reedel Grüne Woche 2014 raames Venemaa põllumajandusminister Nikolai Fjodoroviga, kellega arutati Eesti piima- ja kalatoodete eksporti Vene Tolliliitu. Venemaa kinnitas head tahet olukorra kiireks lahendamiseks.

"Vene minister kinnitas, et impordikeelu taga on tehnilised põhjused, mille kiiret lahendamist soovib ka Venemaa," ütles minister Seeder. "Vene pool lubas, et nemad ei venita ja vastavalt oma protseduurireeglitele tegutsevad võimalikult kiiresti, et taas avada piir impordikeelu saanud viiele Eesti piima- ja kuuele kalatööstusele."

Kohtumisel lepiti kokku, et impordikeelu lahendamisega tegelevad edasi Veterinaar- ja Toiduamet ning Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarjärelevalveamet. "Jaanuari lõpus esitab VTA vastuse Vene auditi kohta, kus teavitab, millised abinõud oleme kasutusele võtnud järelevalve tõhustamiseks, aga ka ettevõtetes Tolliliidu nõuete täitmiseks. Vastuses toome kindlasti välja ka auditis esinenud mõned ebatäpsused," selgitas Seeder.

Iga ettevõtte puhul sõltub impordikeelu tühistamine sellest, kui kiiresti jõutakse Tolliliidu nõuded täita.

Kohtumisel osalesid lisaks kahe riigi ministritele ka Veterinaar- ja Toiduameti juht Ago Pärtel, Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarjärelevalveameti juht Sergei Dankvert, Venemaa föderaalse kalandusameti juht Ilja Šestakov, Eesti Vabariigi suursaadik Saksamaal pr Kaja Tael ning Põllumajandusministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank.

Vene põllumajandusministrile Nikolai Fjodorovile anti kohtumisel üle ka kutse osaleda Agroforum Balticumil, mis toimub aprillikuus Tartus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960