Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu komisjonid toetavad Venemaa suunal ekspordi kiiret taastamist

Riigikogu väliskomisjoni ja maaelukomisjoni teisipäevasel ühisistungil, kus osales ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, oli tähelepanu keskmes piima- ja kalatoodete Venemaale sisseveokeeluga seotud probleemide lahendamine.

Komisjonid tõdesid, et Eestis on käsitletud ettekirjutusi põhjalikult ja konstruktiivselt. „Eesti loodab jõuda läbirääkimisteni pärast seda, kui me oleme lähiajal Vene poolele esitanud abinõude plaani,“ rääkis pärast kohtumist väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

„Ettevõtetel on väga suur tahe ja valmidus probleemid lahendada ja teha kõigil tasanditel koostööd ekspordiga jätkamiseks,“ ütles Mihkelson. "Samas tuleb meil koostöös Euroopa Liidu partneritega astuda vajalikke samme, et kaitsta Euroopa ühisturu põhimõtteid," rõhutas Mihkelson.

„Ettekirjutiste sisu on ennekõike seotud Euroopa Liidu reeglite ja Venemaa erinevate nõudmiste järgimisega, mitte niivõrd rikkumistega. Eesti tootjad ja tarnijad on võtnud Vene poole esitatud märkusi tõsiselt ja viinud tootmistingimused ja kontrollsüsteemi kooskõlla esitatud nõudmistega,“ ütles maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva. Ta lisas, et BerliinisGrüne Woche raames toimunud kohtumistel Venemaa esindajatega väljendati ühist soovi taastada kiiresti Eesti toodete eksport.

Kõva märkis, et Eesti toodete ekspordikeeld paneb raskustesse ka rida Venemaa tootjaid, kes kasutavad eesti toorainet. „Tunnustust väärib Eesti asjaomaste asutuste ja ettevõtete aktiivne ja tulemuslik koostöö Vene poolega probleemide kiirel lahendamisel. See loob eelduse ka tulevikus võimalike esilekerkivate probleemide ennetamiseks ja kiireks lahendamiseks,“ märkis Kõva.

Komisjonide istungitel osalesid põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, veterinaar- ja toiduameti, välisministeeriumi, Eesti Kalaliidu ning Eesti Piimaliidu esindajad.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960