Rukkikuningas Hans Grüne Wochel

Eile, 22. jaanuaril oli Rahvusvahelise Rohelise Nädala raames Eesti stendil rukkipäev, kus Eesti rukkikasvatust tutvustas Hans Kruusimägi ehk rukkikuningas Hans Esimene.

Kruusimäe sõnul kasvatati 2012. aastal rukist ligikaudu 17000 hektaril. Rukki kasvupind on viimase kahekümne aasta jooksul kahjuks mitu korda vähenenud.

„Kui kõik tingimused on rukkikasvatusele soodsad, siis suudab Eesti oma vajaduse rukki kui toidu- ja söödateraviljaga katta,“ ütles rukkikuningas. Messikülastajaile oli üllatuseks, et Eestis toodetakse rukkist lisaks leivale ka eksklusiivset kesvamärjukest ja viina. Rukkiviina valmistamisega alustati 2007. aastal ja rukkiõlut pruulitakse 2012. aastast alates.

Rukkipäeval esinenud Saksa toitumisteadlane dr Eva-Maria Gokel rõhutas oma ettekandes, et rukis on üks tervisliku toitumise alustalasid, sisaldades erinevaid inimorganismile vajalikke minaraal- ja kiudaineid ning vitamiine. Brandenburgi pagarite liidu esindaja Heinrich Jünemann tutvustas kohalike pagarite küpsetatud erinevaid rukkileibasid.

Eesti stendil küpsetab iga päev rukkileiba Põlvamaa pagar Raili Kallavus. Tema küpsetatud leiba pakuti täna ka Eesti stendi külastanud Saksamaa Põllumajandusministeeriumi poliitilisele riigisekretärile Maria Flacksbarthile, kes hindas kõrgelt nii leiva maitset kui ka seda, et Eesti messil rukkile nii suurt tähelepanu pöörab.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Oilseeds Tehnika otsib HOOLDETEHNIKUT

Oilseeds Tehnika OÜ

28. detsember 2017

Oilseeds Tehnika otsib LAOTÖÖTAJAT

Oilseeds Tehnika OÜ

28. detsember 2017

Uudised