Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lehmi ja viljasaaki raamatupidamises kajastada?

Põllumajandusettevõtte raamatupidamisel on mõned eripärad, mis tulenevad eeskätt tootmistegevuse seotusest bioloogiliste protsessidega. Kuidas bioloogilist vara aruandes kajastada, selleks annab Äripäeva ajakirjas "Raamatupidamise Praktik" nõu maaettevõtluse ja finantsmajanduse konsulent Aino Vooro.

Näiteks kajastatakse bioloogilisi varasid nii esmasel arvelevõtmisel kui ka järgnevatel bilansipäevadel nende õiglases väärtuses, millest on maha arvatud hinnangulised müügikulutused. Müügikulutuste alla käivad vahendajate tasud, riigilõivud ja mittetagastatavad maksud. Mõningate haruldaste või mittekaubeldavate bioloogiliste varade (võistlushobused, looduskaitse all olev mets) puhul võib õiglase väärtuse hindamine osutuda võimatuks, sest vara suhtes puudub aktiivne turg. Neid varasid kajastatakse bilansis soetusmaksumuses, märgib Vooro artiklis.

Käibevarana kajastatakse alati edasimüügiks soetatud bioloogilist vara. Näiteks metsakinnistud, millel kasvav mets kavatsetakse müüa pärast raieküpseks saamist. Käibevarana kajastatakse ka teatud tingimustes ettevõttes toodetud vara. Näiteks lüpsikarja pidavas ettevõttes sünnib aasta jooksul nii lehm- kui ka pullvasikaid. Kui tavaliselt lehmvasikad otsustatakse üles kasvatada oma karja täienduseks ja võetakse arvele ebaküpse tootva bioloogilise varana (põhivara), siis pullvasikaid müüakse sobival juhul enne nelja kuu vanuseks saamist, kuid samas võib neid ka üles kasvatada.

Kuidas bioloogilist vara jagata käibe- ja põhivaraks, kuidas üldse sellist vara hinnata, arvele võtta ja edaspidi kajastada, samuti kasumit ja kahjumit arvestada, loe edasi ajakirjast Raamatupidamise Praktik.

Tellijad saavad Aino Vooro kasulikke nõuandeid lugeda ka veebis:http://rp.aripaev.ee

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960