20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA ootab avaldusi põllumassiivide kohta

Põllumeestel, kes plaanivad mais esitada PRIAle taotluse pindalatoetuste saamiseks, on käes õige aeg uute maade kasutuselevõtmiseks ja piiride täpsustamiseks. Enam ei kehti piirang, et toetust võib saada vaid 2003. aasta seisuga registreeritud põllumaale.

Just praegu on õige aeg enda kasutuses olevate põllumassiivide piire kontrollida, vajadusel muudatusi teha ning nendest PRIAle teada anda. Nüüd on võimalik registrisse kanda ja teha muudatusi ka selliste maa-alade osas, mis polnud 30. juuni 2003 seisuga heas põllumajanduslikus korras, aga on praeguseks põllumajanduslikus kasutuses. Selliseid muudatusi on võimalik põllumassiivide registris teha ka järgnevatel aastatel.

Lisaks olemasolevate põllumaade piiride täpsustamisele on põllumeestel aeg otsustada, kas algaval taotlusaastal soovitakse  võtta kasutusele selliseid uusi maid, mis eelmisel aastal pindalatoetuste taotlusel ei kajastunud. Selleks tuleb esitada PRIA põldude registri büroole piirimuutmise avaldus, näidates avalduses ära kas põllumassiivi või katastriüksuse numbri.

Avaldus tasub teha juba praegu

PRIA soovitab esitada avaldused kindlasti juba praegu või hiljemalt 1. aprilliks  – see aitab vältida olukorda, mil taotluste esitamise ajaks ei saa uus põllumassiivi kaart valmis. Uutes piirides põllumassiivid vajavad enne kaardi väljastamist PRIA poolt kontrollimist uusimate ortofotode alusel või vahel ka kohapeal.

Kui uute maade kasutuselevõtu ja piirimuudatuste avalduste esitamine toimub vahetult enne taotlusvooru või taotluste esitamise ajal, hakkavad avaldused kuhjuma. Sellise olukorraga  toimetulek nõuab  PRIAlt 4–6 nädala jagu täiendavat töömahtu, mis omakorda võib seada ohtu otsetoetuste tavapärase väljamaksmise aasta lõpus. 

Tavaliselt alustab PRIA uue aasta piirimuudatuste küsimisega juba novembris. 2012. aasta lõpus laekus piirimuudatuste avaldusi novembris 109 ja detsembris 34, mullu vastavalt 119 ja 31. Tänavu jaanuaris on aga laekunud avaldusi juba vähemalt viis korda rohkem ehk 929.

Maakasutusõigus vajab kinnitust

PRIA palub uute põllumassiivide kasutuselevõtmise avalduses märkida ka kinnituse maakasutusõiguse olemasolu kohta ja täpsustada, millise maakasutusõigusega on tegemist: maaomand, maa kasutamiseks sõlmitud suuline või kirjalik leping, kasutusvaldus. Kui maakasutusõigus tekib kokkuleppe või lepingu alusel, siis tuleb lisada lepingu teise osapoole nimi ja kontaktandmed. Kui kehtivat kokkulepet maa kasutamiseks veel ei ole, siis palume esitada selle maaomaniku kontaktandmed, kellega on plaanis kokkulepe sõlmida.

Riigi ja jätkuvalt riigi omandis olevate (veel nn reformimata) maade kasutamise kohta saab sõlmida ainult kirjalikke kokkuleppeid. Kuigi seadus  ei nõua teistel juhtudel lepingute sõlmimist kirjalikult, soovitab PRIA taotlejatel kokkulepped maakasutuse kohta siiski kirjalikult vormistada, et vältida hilisemaid arusaamatusi.

TASUB TEADA

Kus avaldust esitada?

Viimasel kahel aastal aktiivses kasutuses olnud põllumassiivide piirid on nähtavad PRIA põllumassiivide veebikaardil.

Nii põllumassiivide lisamiseks kui piiride muutmiseks saab kõige kiiremini ja lihtsamalt  avalduse esitada elektrooniliselt e-PRIA portaalis, kasutades „Pindalatoetuste“ alajaotuses teenust „Põllumassiivi piiri ettepanek“ .

Avalduse esitamiste teiste võimaluste kohta on juhised PRIA kodulehel. Küsimuste korral aitab  PRIA põldude registri büroo telefonil 737 7617.

Autor: Kadri Pärnpuu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960