Autor: Indrek Kald • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Potisepp: Ligi ohustab Eesti toidutööstust

Rahandusminister Jürgen Ligi plaan kärpida maaelu arendamiseks lubatud toetusi seab ohtu kogu toidusektori järgmise seitsme aasta konkurentsivõimekuse, ütles toiduainetööstuse liidu  juhataja Sirje Potisepp.

"Mõistan, et segaduse toetuse suuruse üle on tinginud Euroopa nõukogu detsembris jõustunud otsus, mis võimaldab riikidel vähendada omaosaluse nõuet 25%-lt 15%ni. Aga Euroopa Liidult saadav summa enam ei muutu, mis tähendab, et rahandusministri viidatav "ülejääk" on tegelikult toidutööstuse "puudujääk"," selgitas ta.

Esialgse rahastamiskava järgi oli toidutööstuse investeeringuteks planeeritud 75 miljonit eurot kogu arengukava mahust.

Potisepa sõnul ei tohi me  panna ettevõtteid olukorda, kus Eesti tööstuste areng jääb maha teiste riikide töötlejatest ning seab ohtu meie firmade konkurentsivõime nii sise- kui ka rahvusvahelistel turgudel.

"Meie turg on avatud maailma töötlejatele. Samas peame eksporditurgudel konkureerima võrdselt riikidega, kus panustatakse tööstuste konkurentsivõime tõstmiseks oluliselt rohkem kui Eesti 15%-line omafinantseering," selgitas ta.

Erialaliidu andmeil planeerib Läti riigipoolseks finantseerimismääraks 32%, vanemad ELi riigid pea 50%. "Praeguses olukorras, kus Euroopa Liidu summa on juba kinnitatud, on Eesti-poolse toe vähendamine tootjate ja tööstuste petmine. Seega toetame põllumajandusministeeriumi kava finantseerida maaelu arengukava 25%se omaosalusega," kinnitas Potisepp.

Eesti Toiduainetööstuse Liit on toidutööstuste katusorganisatsioon, kelle liikmeteks on ettevõtted, kes annavad üle 85% kogu toidusektori käibest, ligikaudu 10% riigi ekspordist ning 85% kogu toidusektori käibemaksust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960