Autor: Helena Saar • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President annab teenetemärgid kolmele põllumajandustegelasele

Eesti Vabariigi 96. aastapäeva eel tänab ja tunnustab Eesti Vabariik teenetemärkidega 99 inimest. Põllumajandusega on neist tihedalt seotud kolm: teraviljakasvataja Jaak Läänemets, kes juhib ka teraviljakasvatajate ühistut Kevili, Saaremaa Piimatööstuse juht Andi Saagpakk ning teadlane ja Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor Mati Koppel.

President Ilves annab riigi teenetmärgid üle 23. veebruaril Pärnu teatris Endla.

Kes? Jaak Läänemets. Juhib Eesti suurimat, 130 teraviljakasvatajat koondavat ühistut Kevili  ning kasvatab oma talus Lääne-Virumaal  vilja.

Mis? Valgetähe IV klassi teenetemärk. Põllumajanduse ja ühistegevuse edendaja.

Jaak Läänemetsa tegevust on märgatud ja tunnustatud ka varem. Näiteks 2002. aastal sai ta Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konkursil aasta põllumehe tiitli.

2012. aastal Pärnu Juhtimiskonverentsil esinenud Läänemets nentis, et põllumajanduse kuvand ning tegelikkus erinevad palju. "Mulle on öeldud, et põllumajandusega tegelevad vaid pururikkad või natuke totakad, sa ei paista olevat kumbki – miks sa seda teed. Selliste küsimuste taustal tundub, et tänasest Eesti põllumajandusest ei tea inimesed just liiga palju. Arvatakse, et põllumajandus tähendab logisevaid traktoreid või teatud sorti seltskonda maapoodide uste taga – selle kõigega pole tänases põllumajanduses midagi peale hakata," viitas Läänemets põllumajanduse kuvandile. „Tegelikult on põldudel kasutusel tipptehnika, traktori juhtimisseadmeid võiks teatud mööndustega võrrelda lennuki kokpitiga. Kombainer ei ole enam tahmase näoga mees, vaid kombaini võib juhtida ka triiksärgis. Masinad on viidud väga efektiivseks ja tänapäevane põllumajandus vajab haritud inimesi,“ kirjeldas Läänemets poolteist aastat tagasi.

Kes? Andi Saagpakk. Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees ning Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesimees.

Mis? Valgetähe IV klassi teenetemärk. Ettevõtluse edendaja.  Äripäevale antud intervjuus arvas pikka aega põllumajandussektoris tegutsenud Saagpakk, et  pikaaegne ja stabiilne töö ilmselt ongi peamine põhjus, miks just tema aumärgi sai. "Järjepidevus ja pikaajalisus on see, mis minu puhul ilmselt kõne alla tuleb. Ma olen selles süsteemis töötanud väga kaua, pea terve eluaeg, alates 70ndast aastast, eks selle aja jooksul ole ühtteist saanud ära teha. Täna on Saaremaal nii lihatööstus kui piimatööstus enamvähem normaalses seisus, mingisugune osa selles on ilmselt ka minul,“ märkis Saagpakk, kellele tuli teenetemärgi saamine üllatusena.

Ta lisas, et põllumajanduses ja toiduainete tootmises ongi väga oluline just stabiilsus. „Kui mõne muu tööstusharu ettevõtted tulevad ja lähevad, mitte halvas mõttes, turukonjunktuur muutub kiiresti või midagi sellist, siis toiduainetetööstus on stabiilsuse musternäidis selles osas. Inimesed söövad edasi, põllumees on Eestis põline ja toodab seda, stabiilsus on selle asja juures põhiline,“ rääkis Saagpakk.

Kes? Mati Koppel, Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor ning Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige.

Mis? Valgetähe IV klassi teenetemärk. Põllumajandusteadlane, sordiaretuse edendaja.

Maalehes ilmunud artiklis iseloomustatakse Mati Koppelit tunnustatud teadlase ja mitme rahvusvahelise teadusorganisatsiooni liikmena ning lisaks ka võimeka administraatorina kunagise Jõgeva Sordiaretuse Instituudi  ning praegu Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktorina.

Bioloogiks õppinud ning Jõgeva Sordiaretuse Instituudis 15 aastat kartulisortide aretamisega tegelenud mees tunnistas Maalehele, et tahaks teadusesse tagasi.

MIS ON MIS Valgetähe teenetemärk

Valgetähe teenetemärk on asutatud 1936. aastal Eesti rahva vabadusvõitluse mälestamiseks. Valgetähe teenetemärk antakse riigiteenistuses või kohaliku omavalitsuse teenistuses olevatele isikutele, samuti majanduse, hariduse, teaduse, kultuuri või spordi alal osutatud või muude üldkasulike teenete ning saavutuste tunnustamiseks. Valgetähe teenetemärgil on seitse klassi.

 

 

 

 

 

 

 

Allikas: Vabariigi Presidendi Kantselei veebileht

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960