Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soe talv takistab metsatöid

Erakordselt soe talv takistab normaalset metsatööd, teatas Eesti Metsaselts. Kuna alanud on teedelagunemine, kehtestas maanteeamet ka massipiirangud nõrgema kandevõimega teedel.

Praegu on raskeveokite liikumist kõige rohkem piiratud Viljandi ja Pärnu maakonnas. See aga tähendab, et isegi kui õnnestub metsamaterjal metsast välja saada, ei pruugi olla võimalik selle edasivedu.

Massipiirangutest suurem häda on aga metsateede lagunemine, märkis metsaselts oma pressiteates. Maapind on mõneski kohas nii pehme, et rasked metsamasinad võivad lihtsalt kinni jääda.

"Kindlasti kõik ei looda sooja talve käigus kahe kuu vältel oma raieid korraga teha. Ei jätku raiujaid, kokkuvedajaid ega ka autosid. Need tükid (nt teede äärsed), mida saab teha ka muul ajal kui talvel, tuleb teha siis, kui võimalus tekib. Ainult talvine metsategu pole kahjuks võimalik," kommenteeris Põhja-Eesti Metsaühistu metsameister Margus Paesalu, kuidas metsaomanik võiks oma töid planeerida.

"Kui metsaomanik töid otsast lõpuni ise planeerib, tuleb tal endale selgeks teha hulk asju. Kooskõlastused tuleb võtta kõigi naabermaaomanikega, kelle maad või teid kasutatakse. Samuti tuleb oma tegevused kooskõlastada kohaliku vallavalitsusega ning riigimaanteede kasutamisel maanteeametiga," lisas Läänemaa Metsaühistu tegevjuht Mikk Link.

 "Vahel jääb tööde teostus just puudulike kooskõlastuste taha. Mõni naaber või vald võib loa andmisest ka keelduda. Enne metsas raiuma ning metsamaterjali vedama asumist peavad aga kõik kooskõlastused olemas olema. Vahel kulub nende tegemiseks kuid. Kui külma tulekul hakata asju ajama - oled juba hiljaks jäänud!" rõhutas ta.

Meie kliimas on metsamasinate tekitatud rööpad tihti paratamatud, märgib metsaselts. Siiski tuleb arvestada sellega, et kehtiva seadusandluse järgi on keelatud metsamulla kahjustamine sügavamalt kui 30 cm, korrastada tuleb kahjustada saanud metsasihid, kraavid, sillad ja truubid ning teisele isikule tekitatud kahjud tuleb hüvitada.

Keskkonnaminister allkirjastas hiljuti ka määruse, millega seatakse nõuded riigile kuuluvate metsateede korras hoidmiseks ja rikkumise korral taastamiseks. Edaspidi peab olema metsatee ühe kuu jooksul pärast selle rikkumist uuesti korda tehtud. Metsatöödel või puidu veol kahjustada saanud tee korrastamine on rikkuja kohustus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960