Autor: Ketlin Rauk • 26. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hüppe tõi hindade kasv maailmaturul

OÜ Männiku Piim on pikaajalise kogemusega ettevõte, kelle areng on 21 tegutsemisaasta jooksul olnud pidev ja stabiilne.

OÜ Männiku Piim on Tartu maakonnas, Haaslava vallas asuv ettevõte, kes on tegutsenud juba 1993. aastast alates. Lisaks piimatootmisele tegelevad nad ka teraviljakasvatusega. Ettevõtte juhi Avo Samarüütli sõnul on piimatootmine nende jaoks põhitegevus, mis enamasti moodustab umbes 2/3 nende kogutootmisest, heal teraviljaaastal aga on suhe umbes 50/50.

Millest siis on tingitud juba kaua tegutsenud ettevõtte edukus ja sattumine Äripäeva Gaselli TOP-i?

Avo Samarüütel selgitas, et põllumajanduses on numbrid mõnikord veidi petlikud. "Maailmaturul on hinnad ikka kõikunud ja kui hindade kasvuga kaasneb ka toodangu kasv, siis ongi ka kasum suurem," ütles ta. "2012. aastal tõusid teraviljahinnad lakke ja saak oli samuti hea - seega hea kokkulangevus ettevõtte jaoks." Ta lisas, et ka piimahinnad olid toona tõusuteel. Ettevõtte kogukäibest andis 2012. aastal 47% piima müük ning 48% teravilja ja rapsi müük.

"Piimatoodangut oleme iga aastaga veidi suurendanud, samuti on suurenenud viimasel ajal ka teravilja osa," kinnitas Samarüütel. Ta rääkis ka, et ettevõte on uuendanud olulisel määral oma tootmisbaasi. "Veneaegset traktorit meil enam pole, lääne traktorid on juba teisel ja kolmandalgi ringil," muigas ta. "Kõik on renoveeritud ja kogu meie tehnika korralikul tänapäevasel tasemel, oleme teinud selleks aastate jooksul küllaldaselt investeeringuid ja panustanud palju."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samarüütel kinnitab ettevõtte pikkadele tegutsemisaastatele tagasi mõeldes, et areng on neil olnud alati stabiilne ja pidevalt ollakse liikunud tõusuteel. Suuri kriise pole õnneks ette tulnud.

Ka ettevõtte tulevikku vaatab Samarüütel positiivse pilguga. "Usun, et suudame samal viisil stabiilselt ka jätkata," oli ta veendunud ja lisas, et igal juhul antakse endast parim ja oma tööd tehakse hästi ja südamega. Kõige tähtsamaks peabki Samarüütel just seda, et ei tuleks suuri tagasilööke - kui seda vältida, läheb kõik hästi.

MIS ON MIS

OÜ Männiku Piim - ettevõte jõudis oma 2010.-2012. aasta majandustulemustega kiiresti arenevate ettevõtete edetabelisse ehk Gaselli TOPi.

Aastatel 2010-2012 kasvas Männiku Piima käive 1,57 korda ja ärikasum 2,1 korda. 

Majandustulemused:

 

Allikas: Äripäeva Gaselli TOP

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960