Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väderstadi Seed Hawk külvik on uus tase otsekülviks

Väderstad OÜ tutvustas põllumeestele innovatiivset Seed Hawk külvikut, selle tööpõhimõtteid ning NoTill tehnoloogiat.

Väderstad Seed Hawk on otsekülvi uusim tehnoloogia, kus seeme ja väetis asetatakse optimaalse vahega niiskesse mulda, mitte koristusjääkidesse. See tagab selle, et taimed saavad kiirelt ja ühtlaselt tärgata. Tehnoloogia on kiire ja kuluefektiivne viis põllu ettevalmistuseks.

Miks valida otsekülvi tehnoloogia?

Otsekülv ilma eelneva kultiveerimiseta tähendab külvi, kus mulda haritakse minimaalselt ja säilib mulla niiskus. Hea mikrokliima loovad eelmise kultuuri koristusjäägid, need pakuvad ka uutele taimedele kaitset külma ja tuule eest, ning oluliselt väheneb erosioon ja sellega seotud toitainete äravool.

Kui kasutada otsekülvi tehnoloogiat, siis on alati mõistlikum kombikülvata. See teeb toitained taimedele otseselt kättesaadavamaks isegi siis kui peale külvi otseselt vihma ei saja, nii on tagatud kindlam tärkamine. Samuti säästab see tööaega, tekitab vähem mullatihest ja on majanduslikult kasulikum.

Otsekülv on üks lihtsamaid külvimeetoteid aga nõuab siiski tegijalt veidi rohkem teadmisi. Oluline on korralik viljavaheldus, kus teraviljad vahekultuuridega vahelduvad. Oluline on, et muld oleks võimalikult vähe tallatud ja pind võimalikult tasane, et sellele oleks hea koristusjäägid ühtlaselt laiali jaotada.

Seed Hawk külvik töötati välja Kanadas. 

„Kuna kliima oli kuiv ja tuuline ja esines suur mullaerosioon,  siis ei saanud enam tavalise mullaharimisega tegeleda ja tuli mõelda välja uus tehnoloogia. Nüüd on tänu sellele võimalik saada ka Kanadas Euroopaga võrreldavaid saake ja miks siis ka mitte Eestis,“ rääkis Pat Beaujot. „Uus tehnoloogia nõudis seniste tavade eiramist, täiesti uut mõtlemist ja tegutsemist. Huvitav on see, et mulla omadused on selle tehnoloogia abil paranenud. Suur pluss on efektiivsus - hoitakse kokku nii tehnika, kütuse kui tööjõu pealt.“

Pat Beaujot kogemus näitab, et Seed Hawk’i No-Till tehnoloogia eeliseks on see, et see annab parema mikrokliima igale taimele, kaitseb taime tuule eest ja liigse kuumuse eest, takistab erosiooni ja mulla niiskus ei aurusta nii kiirelt, kui tava tehnoloogiaga põllul. Töid saab alustada varem, sest põld kannatab traktorit paremini, Seed Hawki külvik on kerge ja sobilik märjale põllule.

Pat Beaujoti sõnul on vaja meeles pidada paari lihtsat reeglit:

• Alusta puhta ja korras põlluga. 

• Põhk - kui põllul liiga palju põhku, siis võiks selle ära vedada või äkkega lihtsalt kõrgemad kohad laiali ajada. Põhu peaks hästi purustama. Nii lai kui on reavahe, nii kõrge võib olla kõrre pikkus ehk kui reavahe on 30 cm, siis võib vilja koristada 30 cm kõrguselt. Ka kivid võivad olla sellise kõrgusega.

• Külv – külvisügavus on tavaliselt teraviljal keskmiselt 2 cm, hernes veidi sügavamalt. See tehnoloogia ongi mõeldud õhedamaks külviks. Alates teisest aastast tuleks külvata täpselt kahe rea vahele. Seed Hawk töötab 25 cm-se reavahega, mis on otsekülvi puhul kõige enam kasutatav reavahe.

 „Katsed on näidanud, et ei ole oluline, kui suur on reavahe, saak sellest ei muutu. Samuti on külvisenorm otsekülvi puhul väiksem, sest selle tehnoloogiaga enamus seemneid  idaneb,“ ütles Beaujot. 

• Väetamine - et väetise kasutus oleks kõige efektiivsem, siis oleks tark see panna seemne kõrvale, pisut eemale, soovitavalt ühel ajal korraga kogu väetis.

Lisaks soovitab Pat Beaujot pöörata tähelepanu viljavaheldusele, et vähendada haiguste levikut. „See aitab ka majandusriske hajutada. Minu kogemus on see, et ühel aastal külvan herne, siis nisu, siis rapsi ja  siis odra ning uuesti herne. Meil pole probleeme olnud haigustega, sest ka kliima on külmem ja kuivem. Loomulikult kasvatame me haigustele vastupidavamat GMO-rapsi,“ selgitas Beaujot.

Esimesed katsetused juba sel kevadel.

Teraviljakasvataja Avispeamees OÜ juht Jaak Läänemets on Väderstad Seed Hawki külviku sel kevadel soetanud.

„Tehnoloogia sobivusest meie maadele on veel vara rääkida, sest kasutamise kogemus puudub. Lootused on aga suured. Kartus on kivide pärast. Meil kividest puudust ei ole ja see masin toob neid ilmselt pinnale rohkem kui mõni teine,“ ütles Läänemets. „Mulle on hakanud väga meeldima Seed Hawki kontseptsioon. Kõik see, kuidas nad oma tehnoloogiat on selgitanud ning põhjendanud, tundub loogiline ja lihtsalt mõistetav. Ostuotsuse peamine põhjus on kallinevad maa hinnad. Peame leidma võimalusi kulude kokkuhoiuks ning omahinna alandamiseks. Seejärel saame tegeleda saagikuse suurendamisega.“

Aru Põllumajanduse OÜ juhi Andres Lindami sõnul on nende ettevõttel samuti plaan sama külvik osta. „Esimeseks valiku põhjuseks sai see, et meil oli vaja lihtsalt uut külvikut ja sai hakatud otsima uut seadet. Seed Hawki külvikuga suudame kõik selle, mis vajab külvamist, õigel ajal maha panna. Tehnoloogia on iseenesest lihtsamgi kui tavakülviku puhul,“ selgitas Lindam. „Me loodame siit ka kulude kokkuhoidu ja vähenevat saagikadu. Olen enne asja uurinud nii välismaal kui Eestis ja seetõttu võin öelda, et ostuotsus oli pikalt kaalutud. Esimesena on plaan sel kevadel külvata uue külvikuga hernest ja otra.“

Vaata fotosid Tartu seminarist:

Põllumehed tutvumas Seed Hawki külvikuga.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960