Autor: Merike Lees • 4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värske kitsepiim tuuakse Tallinna tänavatele

Eesti suurim kitsekasvatustalu toob kuuel päeval nädalas Tallinnasse värsket kitse- ja lehmatoorpiima, pakkudes seda kaubanduskeskuste juures spetsiaalselt piimaautolt.

Kevadise ja suvise piimatoodangu kasvu aegseks piimaringi tihendamiseks ostis kitsekasvatustalu omanikfirma  R Capital OÜ uue piimaauto, mis ehitakse Tartus spetsiaalselt nende vajadustele vastavalt ümber.

20. märtsist alates hakkas see auto sõitma kuus korda nädalas Tallinnas ning pakkuma värsket kitse- ja lehmapiima kaubanduskeskuste juures, ütles R Capital OÜ juht Martin Repinski. Mis kell ja kus kohas auto täpselt peatub, saab näha veebilehelt www.konju.ee.

Praegu käib R Capitali piimaauto kaks korda nädalas Tallinnas ja Ida-Virumaal. Tallinnas müüakse päevaga 400 liitrit kitsepiima ja 1000 liitrit lehmapiima. Uus auto hakkab käima ainult Tallinnas ja võimaldab teenindada rohkem müügipunkte kui senine. Senine auto jääb käima Ida-Virumaal: Narvas, Jõhvis ja Sillamäel.

Repinski sõnul on neil ka kolmas auto, mis hakkab tegema kojukannet nii Tallinnas kui Tartus. Kojukande testperiood oli sügisel, mil tekkis hästi palju huvilisi. „Kui veebilehe uuendus valmis saab, saame hakata pakkuma mitte ainult toorpiima vaid ka teisi talutooteid Ida-Virumaalt otse koju Tallinnasse või Tartusse,“  lubas Repinski.

Kitsejuust ja kojukanne

Repinski sõnul on olnud algusest peale plaan müüa 90% kitsepiimast toorpiimana. Ülejäänust plaanitakse teha juustu. Katsetused on juba tehtud, kuid paberite ja litsentsi ajamine võtab aega. Repinski loodab saada paberid kätte peagi. Siis saab lisaks kitsepiimale pakkuda ka kitsejuustu nii poodidesse ja müügipunktidesse kui ka kojukandele.

„Kitsepiimal on ravivaid omadusi, kuid seda on väga raske Eestist leida. Poes on küll Prantsuse pastöriseeritud ja ultrapastöriseeritud kitsepiim, kuid selles on kõik kasulikud bakterid ja mineraalid hävinud. Inimestel on kitsepiima suhtes eelarvamus, et sel on lõhn ja kõrvalmaitse. Korralikult jahutatud piimas ei saa bakterid paljuneda ja kõrvalmaitset ning lõhna ei teki. Inimesed veenduvad selles ise. Normaalsel temperatuuril säilitades säilib kitsepiim 2 nädalat – testisime seda +3 kraadises külmkapis,“ ütles Repinski.  Ametlikult lubavad nad kitsepiimale 3-4 päevast säilivusaega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ameerika minihobused koera asemel

Lisaks kitsekasvatusele ja toodangu väärindamisele tegeleb Repinski ka turismiga. Intervjuu ajal oli ta teel Hollandisse Ameerika minihobuste järgi. Inimesed, kes kitsekasvandust külastavad, saavad edaspidi vaadata, suhelda ja patsutada Ameerika minihobuseid, kellega väikesed lapsed võivad ka ratsutada.

 „Plaan on neid ka müüma hakata,“ selgitas Repinski. „Inimesed, kel on eramaja, võiksid neid koerte asemel pidada. Hakkama neile majakesi müüma ja avame hobuste hotelli, kuhu omanikud saavad äramineku ajaks oma hobused hoiule tuua.“ 

Esialgu tuuakse Eestisse 4 hobust, kellest üks on tiine ja poegib aprillis. „Vaatame, kuidas asi läheb ja võime juurde tuua, kui on inimestel huvi,“ lubas Repinski. Minihobuse täpset  müügihinda ta öelda ei osanud, kuid pakkus, et see jääb tavalise hobuse hinnaklassi.

R Capital on Repinski sõnul olnud algusest peale kasumis. Tõsi, see kasum tuli otsetoetustest, kuid selle aasta lõpuks on ettevõttel plaan ilma toetusteta hakkama saada. „Eesmärk on, et põhitegevus oleks finantseeritud piima ja piimatoodete müügist,“ sõnas Repinski.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960