Autor: Mari Mets • 7. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainetööstusturid suhtuvad madalasse inflatsiooni leigelt

Kuigi madal inflatsioon tõmbab hinnatõusule pidurit, ütlevad toiduainetöösturid, et tooraine kallinemine tõstab nende hindu niisamagi üpris palju ning nullilähedane tarbijahinnaindeks neid suurt ei mõjuta.

Magusatootja Kalevi tegevdirektori Kaido Kaare sõnul on kakao hinna tõusu tõttu paljud tooted hoopis kallinenud, kuigi madal tarbijahinnaindeks seda justkui ei soosi. "On tajutav, et teatud tooterühmades on hinnatõus aeglustunud, ning kogu toidukorvi hinnatõus üldiselt on aeglustunud, aga ilmselt mängivad selle juures rolli ka teatud kommunaalkulud, mille tõus on olnud praegu mõnevõrra väiksem kui eelnevatel perioodidel," sõnas Kaare.

"Tarbijahinnaindeks meie hinnatõusuplaane väga ei mõjuta, meie sõltume pigem sellest, kuidas käituvad toorainehinnad meie tooteportfellis, näiteks kakao, mis on viimasel ajal tõusnud. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et tarbija päris igasugust hinnatõusu vastu ei võta, aga tarbijahinnaindeks pole meie puhul hinnamuutuste aluseks," lisas ta.

Aktsiis kerib hinda

A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop nõustub, et tarbijahinnaindeks ei mõjuta praegu ka joogitööstust kuigi palju, sest õlle hinna tõus toimus ära juba aasta algul seoses alkoholiaktsiisi tõusuga.

"Meie toodete inflatsioon oli selle tõttu kindlasti suurem kui 0,2 või 0,3 protsenti. Müük on ka pisut kehvemaks jäänud pärast seda, tänavu esimene kvartal oli kindlasti kehvem kui möödunud aasta oma. Konkreetselt meie ettevõtte puhul pole inflatsioon veel tunda andnud, kuid ideaalseks peetakse tarbijahinnaindeksit kahe kuni kolme protsendi kandis, seega majandusele tervikuna on see ilmselt üsna kahjulik," ütles Noop.

Kaelakarbonaad teeb hinnahüppe

Madal inflatsioon annab Nõo lihatööstuse tegevjuhi Toomas Kruustüki sõnul endast väga tugevalt tunda ja kui see nii edasi läheks, oleks see tema sõnul vahva. "Töötlevas tööstuses, eriti liha puhul, on karta, et tulevikus tõusevad hinnad päris kõvasti, sest oodata on toorme hinnatõusu. Tooraine hinnad tõusid eelmisel nädalal, tõusevad ka sel nädalal ning päris karmi hinnatõusu on oodata pärast jaanipäeva. Enim kallinevad sealihatooted, näiteks kaelakarbonaad. Ma ei tea, mis sellega saab, sest meie pole hinnatõusust absoluutselt huvitatud, aga see tuleb kinni maksta meil kõigil, nii tarbijal kui töötleval tööstusel," lausus Kruustük.

Valio juhi Maido Solovjovi sõnul on piimatoodete sektoris olnud viimase aasta jooksul kõikjal üle maailma kiire inflatsioon ning see on mõjutanud nii sisseostu- kui  ka väljamüügihindu. "Kindlasti pikas perspektiivis toiduainete hinnad tõusevad, kuid lähima aasta jooksul ma toiduainesektoris veel hinnatõusu ei näe, sest majanduskliima jahtub ning meie peamiste eksporditurgude seis on kesine. Samas ei näe ma põhjust ka hindade languseks. Seega pole põhjust ei suureks optimismiks ega ka pessimismiks, tuleb keskpärane aasta. Koduturu nõudlus tänase hinnataseme juures ei ole vähenenud. Piima liitrihind Eesti poeletil on endiselt  üks odavamaid maailmas," selgitas Solovjov.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960