Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: Euroopa vaevleb sealiha ületootmise all

Euroopa sealihaturul on Atria Eesti ASi juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul tõsine ületootmine, sest Venemaa keelas Leedus jaanuari lõpus puhkenud sigade aafrika katku tõttu Euroopa Liidu sealiha impordi Venemaale. Impordipiirang on oluline tooraine hinnasurve põhjustaja ka Eestis – välismaine tooraine on märkimisväärselt odavam kui kodumaine.

“Loomulikult jätkame kodumaist sealiha tootmist ja nendest toodete valmistamist,” märkis Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. “Kodumaine liha on alati värskem, kvaliteet on kindlalt kontrollitud ning seetõttu on kaup tervislikum ja maitsvam. Samuti on lühiajaliselt odavama võõramaise liha sisseostmine väga lühinägelik – karja kaotamine käib kiiresti, kuid taastamine võtab kaua aega. Piltlikult öeldes peab tarbija oma ostueelistustega kinnitama, et eestimaine on talle tähtis, mis tagab eelistatud kauba olemasolu kauplustes.”

“Maks & Mooritsa sarja kõik toorvorstid on valmistatud 100% eestimaisest lihast,” märkis Atria Eesti ASi müügidirektor Meelis Laande. “Maks & Moorits, Wõro ja Vastse-Kuuste tulid välja uute suvetoodetega, mille hulgas on valik maitsvaid toorvorste, grillvorste, grill-lihasid ja šašlõkke. Kõik uued suvetooted on valminud koostöös grillmeister Enn Tobrelutsuga ning toodetele on endiselt lisatud ka grillimisõpetused, et tagada parim tulemus. Atria suvise tootevaliku hulka kuulub Eesti Parima Lihatoote 2014 auhinna pälvinud keefiri-kamašašlõkk ning erinevad uued potentsiaalsed hitid: näiteks suurel hulgal antioksüdante sisaldavate goji marjadega toorvorstikesed lambasooles, sea välisfilee lõigud naturaalse rohelise tee ja apelsinikoore marinaadis, kooresed toorvorstid lambasooles, grillmeistri ribid klassikalises marinaadis, suur grillketas ja Kaukaasiapärane sea välisfileest viilutatud šašlõkk ürtidega.”

TNS Emori hiljuti korraldatud uuring Eesti elanike 2013. aasta toidukaupade ostueelistuste ja hoiakute kohta näitab, et kodumaist päritolu toodete eelistamine püsib jätkuvalt kõrgeimana kartuli ning mitmete piima- ja lihatoodete puhul ning peamiselt iseloomustab eestlaste arvates kodumaist toitu harjumuspärane maitse ja värskus. TNS Emori jaeseire kohaselt on kodumaiseid tooteid hoiakuliselt eelistavate inimeste osakaal möödunud kümnendi keskpaigaga võrreldes langenud, kuid toidu kodumaisus püsib olulise valikuargumendina – kolmveerand Eesti tarbijaist eelistab sisseoste tehes kodumaiseid toiduaineid.

Atria Eesti AS (www.atria.ee) on üks suurematest, ligi 400 töötajaga Eesti toiduainekontsernidest ning suuruselt teine seakasvataja Eestis. Ettevõte alustas Eestis tegevust 2005. aastal, kui omandas Valga Lihatööstuse. 2008. aastal saadi AS Wõro Kommertsi ja AS Vastse-Kuuste Lihatööstuse omanikuks. 2009 ühinesid AS Wõro Kommerts, AS Vastse-Kuuste Lihatööstus ja AS Valga Lihatööstus juriidiliseks isikuks Atria Eesti AS. Atria Eesti omab kolme kaubamärki: Maks & Moorits, Wõro ja VK. Atria Eesti AS kuulub Soome börsiettevõttele Atria Oy, mille 2013. aasta käive oli 1,411 miljardit eurot ja ärikasum 19,7 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960