Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallegg: munapuudust pole sel aastal põhjust karta

Lihavõttepühadega saabub munamüügi kõrgaeg, mil tarbitakse tavalisest kuni kolm korda rohkem mune.

Sarnaselt eelmistele aastatele võib poest leida spetsiaalselt lihavõttepühadeks valmistatud eripakendis valgeid Talleggi Lihavõttemune – nii M kui ka L suuruses, pakkumaks tarbijatele suuremat värvimisrõõmu.

Traditsiooniliselt kingib Tallegg lihavõttenädalal kõigile Põhja-Eesti Regionaalhaigla doonoritele karbi mune ning toetab Eesti Vabaõhumuuseumi ja kohalike noortekeskuste lihavõtete tähistamist.

Talleggi turundusjuhi Triin Kõrgmaa sõnul suureneb lihavõtete ajal munamüük ligikaudu kolm korda ning valdavalt eelistatakse sel ajal ikkagi valgeid mune „Valge kanamuna eelistamine kerkib teravalt esile ainult lihavõttepühade paiku, ülejäänud osa aastast tarbijate käitumises üldiselt värvi eelistust ei ilmne,“ lausus Kõrgmaa. Kuna kanad munevad ikka endises tempos, saavutatakse lisamüük Eestis läbi ekspordi vähendamise ja laovarude kogumise pühade ajaks. Siiski tehakse pühademunade jaotus tavapäraselt ära juba detsembris, et tagada kõikidele jaekettidele soovitud kogused.

„Fakt on see, et valged kanad munevad valgeid ning pruunid kanad pruune mune. Samas ei mõjuta munakoore värvus ega muna suurus sisu toiteväärtuslikke omadusi. Valged munad moodustavad Talleggi toodangust ca 50% ning seda suhet pole plaanis oluliselt muuta,“ selgitas Kõrgmaa. „Ka sel aastal leiab Talleggi suured valged munad kollasest pühadeteemalisest eripakendist „Lihavõttemunad“. Samuti on poodidesse saadetud eraldi pakendis keskmise suurusega Talleggi Valged Peremunad,“ lausus Kõrgmaa.

Talleggi sortimendis on suur valik lisaväärtusega mune: nt Hiid-, Tervise- ja Kollased munad. Kahte viimast toodetakse eri söödaratsioonidega. Talleggi Tervisemuna on suure Omega-3 rasvhappe rasvhapetega rikastatud. Rasvahapped on organismile energiaallikaks, mis on vajalikud organismi rakumembraanide arendamiseks ja kudede tugevdamiseks.

Näpunäiteid muna õigesti keetmiseks:

• Enne munade keema panemist tõsta munakarp tund aega varem külmkapist välja.

• Aseta munad keevasse vette nii, et munad oleksid täielikult veega kaetud, kuid pea meeles, et vesi ei tohi täisvõimsusel keeda. Et munakoor ei puruneks keetmise ajal, võib lisada vette pisut soola või äädikat.

• 3 minuti muna- hüübinud munavalge, kuid vedel munakollane.

• 5 minuti muna- hüübinud munavalge ja poolvedel munakollane.

• 10 minuti muna- kõva muna.

Huvitavaid fakte munadest:

• Kanal läheb ühe muna valmissaamiseks aega 24 kuni 26 tundi. Pool tundi pärast munemist hakkab ta jälle uue tootmisega otsast peale.

• Munarebu vitamiinisisaldus on võrreldes teiste loomsete toitainetega üks suuremaid, sisaldades kõiki eluks vajalikke vitamiine

• Muna vananeb toatemperatuuril ühe päevaga rohkem kui külmetuskapis terve nädalaga.

• Toore ja keedetud muna eristamiseks pannakse muna laual pöörlema. Toores muna teeb umbes 1-2 pööret ja jääb seisma, kuid keedetud muna pöörleb pikemalt.

• Muna läheb lihtsamini vahtu, kui lisada veidi sidrunimahla.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960