Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad saavad registreeruda MTA töötamise registri koolitustele

Sellest nädalast on tööandjatel võimalik registreeruda maksu- ja tolliameti korraldatavatele töötamise registreerimise koolitustele, mille raames tutvustatakse lähemalt juulist jõustuvaid seadusemuudatusi ja nende rakendumist ning vastatakse praktilistele küsimustele.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul on koolitused suunatud eelkõige ettevõtete personalitöötajatele ja raamatupidajatele ehk inimestele, kes igapäevaselt personaliküsimustega tegelevad.

„Koolitused toimuvad alates maikuust üle Eesti. Koolituste käigus räägitakse nii töötamise registreerimise eesmärgist ja mõjust laiemalt kui sellest, millised töötajad, milliste lepingute puhul ja kuidas registreerida tuleb. Kindlasti toome palju elulisi näiteid, et koolitus võimalikult praktiline oleks,“ selgitas Reitmann.

Lisaks antakse koolitustel ülevaade sellest, millised andmed töötaja registreerimisel esitada tuleb, mis on erinevate andmete esitamise tähtajad ning millised on andmete muutmise võimalused.

„Samuti näitame uue registri ekraanipilte ja tutvustame seda, kuidas uue süsteemi kasutamine praktiliselt välja hakkab nägema,“ lisas Reitmann.

Koolitused toimuvad mai algusest mai lõpuni üle Eesti nii eesti kui vene keeles ning praegu on neid planeeritud kokku 23. Koolituste toimumiskohtadeks on Tallinn, Tartu, Pärnu, Kuressaare, Narva, Jõhvi, Rakvere, Põlva, Võru, Jõgeva, Paide, Kärdla, Haapsalu, Rapla, Valga ja Viljandi. Esimene koolitus toimub 8. mail Pärnus.

Koolitustele saab registreerida maksu- ja tolliameti kodulehel, kust leiab nii ülevaate koolituse aegadest ja kohtadest kui teavet töötamise registri kohta üldisemalt: http://www.emta.ee/index.php?id=32784

Maksukorralduse seaduse muudatus, millega luuakse töötamise register, rakendub 1. juulist 2014. Registri üks oluline eesmärk on ümbrikupalga maksmise vähendamine.

Kui praegu on tööandjal töötaja haigekassas registreerimiseks aega seitse päeva, siis alates 1. juulist tuleb andmed tööd tegeva inimese kohta esitada MTA loodavasse registrisse enne inimese faktilist tööle asumist. Registreerimine hakkab toimuma ainult e-maksuametis ja MTA teenindusbüroodes, haigekassasse enam töötaja andmeid esitama ei pea.

Töötamise registris sisalduvad andmed on edaspidi aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Registrit hakkavad kasutama maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon, haigekassa, politsei- ja piirivalveamet ning jääb ära dubleeriv tegevus andmete esitamisel, kogumisel ja töötlemisel.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960