Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandimaa põllumehed on püsti hädas haneparvedega

Viljandimaa põllumehed on tänavu püsti hädas haneparvedega, kes rikuvad noort orast ja nokivad välja külvatud seemet. Iseäranis maiad on nad herneste peale, kirjutav ajaleht Sakala.

«Hanesid on meie põldudel mustmiljon, neid on kõikjal,» kurtis Kõo Agro juht Meelis Venno. Tema tähelepanekut mööda on tiivulisi iga kevadega aina juurde tulnud.

Venno sõnutsi maitsevad hanedele eriti herned, mida põllumehed on tänavu ka palju külvanud, sest herneste hind on parasjagu kõrge.

Agronoom käib ja karjub

Meelis Venno nentis, et ega hanede vastu midagi ette võtta oska. «Agronoom käib põllul ja karjub, eks nad siis lenda naabrite juurde,» kõneles ta.

Naabrite osaühingus Mangeni PM taimekasvatuse eest vastutav Heiki Aren tõdes, et seal on sama mure ja sada hektarit hernest löögi all. «Tänavu on hanesid tuhandeid,» kinnitas ta. Areni jutu järgi on veel suurem häda Põltsamaa talunikel: seal on kohati terved põllud puhtaks nokitud.

Osaühingu Kõpu PM agronoom Terje Lepassar tänavusega võrreldavat hanerünnakut ei mäleta. «Kuskil peab looduses midagi nihkes olema. Ühelt põllult ajad minema, teisele lendavad asemele,» ohkas ta.

Lepassare kinnitusel nokivad linnud välja varajase odra seemne, samuti panevad nad pihta talivilja orasele, nii et põldudel on tühje lõike. «Heinamaal nad suurt kurja ei teeks, aga neile ei tee ju selgeks, kus nad olla tohivad,» kurtis ta.

Hoiatuslasud ja ajalehed

Tarvastu valla osaühingu Nukike juhi Andrus Jürgensoni jutu järgi vibutavad haned ka tema juures kõige agaramalt nokka hernestele.

«Niisama autoga möödasõitmine neid ei heiduta. Tuleb õhku tulistada. Esimese paugu järel ei juhtu midagi, alles teise või kolmanda järel lendavad minema,» rääkis Jürgenson.

Pihta tulistada on hanedele teatavasti keelatud. Veel on Nukikese rahvas lindude heidutamiseks põldudele laotanud ajalehti. «Tundub, et need mõjuvad. Lendavale linnule tunduvad need ruudud vist suured ja hirmutavad,» ütles Jürgenson.

Olustvere õppetalus on juhataja Riho Kala jutu järgi suurima löögi all sordivõrdluskatse lapid. Et neid päästa, käib iga tunni tagant üks noormees linde hirmutamas.

Loe täismahus artiklit SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960