Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti loopealsete taastamist toetatakse 3,7 miljoni euroga

Keskkonnaameti esitatud projekt „Elu alvaritele” sai Euroopa Komisjonilt 3,7 miljonit eurot Eesti loopealsete taastamiseks ja karjatamise taasalustamiseks Saaremaal, Muhus, Hiiumaal, Läänemaal ja Pärnumaal. Projektiga alustatakse 2014. aasta oktoobris, mil Amet korraldab infopäeva, kus tutvustatakse kõigile huvilistele projektis osalemise tingimusi.

Projekti „Elu alvaritele” („LIFE to alvars”) eesmärgiks on taastada 2500 ha alvareid ehk loopealseid Saaremaal, Muhus, Hiiumaal, Läänemaal ja Pärnumaal ning luua karjatamise taasalustamiseks sobilikud tingimused. Taastatavatest aladest asub ligi 2000 ha Saaremaal ja Muhus. Samuti tegeleb projekt loopealsetel leiduvate väärtuste tutvustamisega nii kohalikele kui ka külalistele.

„Praeguseks on projektis osalemiseks oma nõusoleku andnud ligi 300 maaüksuse omanikud. Ootame projektis osalema firmasid, MTÜsid ja eraisikuid, kellel on huvi karjatada loopealsetel loomi ning pakkuda loopealsete taastamise teenust. Ennekõike on oodatud ühendust võtma projekti aladele jäävate maaüksuste omanikud, kes pole seni projektis osalemiseks nõusolekut andnud. Need, kellel maa kasutamiseks leping sõlmitud võivad lepingu projekti tööde teostamiseks sõlmida juba 2014. aasta sügisel,”  ütles Keskkonnaameti „Elu alvaritele” projekti koordinaator Annely Reinloo.

Loopealsed ehk kadakased karjamaad on õhukese mullaga liigirikkad rohumaad, mille teke ja säilimine on seotud inimtegevusega. Rohumaad hoiab avatuna nende iga-aastane karjatamine ja see loob soodsad tingimused suure hulga erinevate taimede (sh käpaliste) kasvuks.

Eesti loopealsete taastamise projekti „LIFE to alvars” ehk „Elu alvaritele” rahastatakse täies mahus.

Projekti juhib Keskkonnaamet, kaaspartneriteks on Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ja Pärandkoosluste Kaitse Ühing.

2014. aasta oktoobris korraldab Keskkonnaamet Kuressaares infopäeva, kus tutvustatakse projektis osalemise tingimusi.

Projekti raames taastatavate alade kaartidega saab tutvuda SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960