Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on nõuded loomade transpordiks lihakombinaati?

Äripäeva Põllumajanduse erilehe lugeja küsib: Millised on nõuded loomade transpordiks lihakombinaati?

Vastab: Pille Tammemägi, Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja asetäitja

Loomade vedamisel ei sõltu veo nõuded mitte veo eesmärgist, vaid teekonna pikkusest ning selle kestusest (nõuded tulenevad Euroopa Liidu  määrusest 1/2005).

Loomade veo nõuded jagatakse vastavalt veo kestusele järgnevalt:

• kuni 50 km veod, mida teeb loomapidaja

• kuni 65 km veod

• üle 65 km veod, kuni 8 tundi

• üle 8 tunni kestvad veod

Kuni 50 km vedude puhul kohalduvad vaid veo üldnõuded, mille järgi tuleb loomi vedada viisil, mis ei põhjusta loomadele vigastusi ja välditavaid kannatusi. Lisaks peavad loomad olema veoks sobivad. Näiteks on veoks sobimatud loomad, kes ei suuda iseseisvalt liikuda, on lõpptiined või äsja poeginud. Veovahendis peab olema loomadele piisavalt põrandapinda (loomad peavad saama vabalt kõrvuti seista) ja ruum peab olema piisavalt kõrge.

Kuni 65 km kaugusele toimuval veol peavad olema tagatud konkreetsed veoruumi mõõtmed, mis on kehtestatud nii veistele, hobustele, lammastele, kitsedele, sigadele kui ka kodulindudele. Küll aga ei nõuta alla 65 km vedude tegijatelt veoluba ega veovahendi juhilt pädevustunnistust.

Kõikidel loomade vedajatel, kes veavad hobuseid, veiseid, sigu, lambaid, kitsesid ning kodulinde üle 65 kilomeetri, peab olema Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) välja antud veoluba. Samuti peavad juhid ja loomade saatjad olema läbinud asjakohase koolituse.

Kui veo kestuseks on üle 8 tunni, siis peab vedajal olema VTA väljastatud pikkade vedude veoluba, veovahendi juhid ja saatjad peavad olema läbinud loomade veo koolituse ning neil peab olema seda tõestav pädevustunnistus. Samuti kohalduvad pikkade vedude puhul veovahendile täiendavad nõuded (veokis peab olema jootmissüsteem, ventilatsioonisüsteem jms). Lisaks tuleb koostada loomade veo kohta teekonnaplaan, mis tuleb kooskõlastada VTA-ga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960