Autor: Ketlin Rauk • 7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edu sõltub õnnelikust juhusest

Edukas teraviljakasvataja Päikesepõld OÜ leiab, et põllumajandusega seotud ettevõtetel on edu rohkem juhuslik ning sõltub sellest, mida aastal nende jaoks varuks on.

Valga maakonnas Puka vallas tegutsev Päikesepõld OÜ asutati 2000. aastal ning ettevõtte põhitegevusalaks on teravilja ja rapsi kasvatamine. Teraviljadest kasvatatakse suvinisu, talinisu, otra, talitriticalet ja kaera, kaunviljadest hernest ning õlikultuuridest rapsi.

Ettevõtte juhataja Arvo Laul ütles tagasihoidlikult, et ega nende edul otseselt muid konkreetseid põhjusi ja tegureid olegi kui peamiselt õnnelikud juhused - põllumajanduses sõltubki ju kõik väga suurel määral konkreetsest aastast, ehk siis sellest, mida ilmaolud ja hinnad tootjale võimaldavad. Need on tegurid, mida ise just palju mõjutada ei anna. "Kõige parem aasta meie jaoks oli seega 2012 - siis olid meil korralikud suured saagid ja samuti väga head müügihinnad," kinnitas ta, lisades et aastat 2013 võis sellega võrreldes pidada õigupoolest pigem üpriski keskpäraseks oma tulemuste poolest.

Sellegipoolest märkis Laul, et 2013. aasta jooksul sai ettevõttel siiski tehtud paar suurt ja olulise tähtsusega investeeringut. "Nendeks olid uus teraviljakülvik ning kaks teravilja säilituspunkrit mahutavusega kokku 400 tonni," selgitas ta. Olulisemaks investeeringuks Päikesepõld OÜ jaoks oli ka 2012. aastal kapitalirendiga soetatud traktor Valtra, samuti osteti siis juurde põllumaad umbes 8 ha.

Laul rääkis, et üheks kõige olulisemaks sündmuseks ettevõtte jaoks üldse peab ta liitumist põllumajandusühistuga KEVILI aastal 2011, mis mõjutas nende tegevust suuresti ja väga positiivsel määral.

Mida ootab Päikesepõld OÜ aga tulevikult?

Laul kinnitas, et tulevikku vaadatakse igati positiivses ja lootusrikkas võtmes ning kindlasti tahetakse jätkata tööd samas vaimus. "Anname igal juhul endast parima, et iga aastaga töötada ikka efektiivsemalt ning kui tuleb veel soodsaid aastaid, õnnestub ehk uus teraviljakombaingi soetada," loodab ta.

TAUST: OÜ Päikesepõld

Koht Gasellti TOPis: 165Asutatud: 1999Asukoht: Aakre küla, Puka vald, ValgamaaOmanikud: Arvo Laul (50%), Jaanus Luht (25%), Tiiu Valdmann (25%)Töötajaid: 3Käive: 2011: 231 368 eurot, 2012: 544 914 eurotKasum: 2011: 106 014 eurot, 2012: 350 643 eurot

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960