Autor: Alyona Stadnik • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Viljasalv: aasta eesmärk on käive 100 miljonit

Eesti Viljasalv kasvatas mullu käivet 48% peaasjalikult tänu Kasahstani ja Venemaa turgudele. Selle  aasta eesmärk on kasvatada käivet veel 40%.

„See aasta on alanud tõusvas joones. Edu taga on töö tegemine, midagi muud seal pole,“ ütles ASi Eesti Viljasalv juhatuse liige ja üks omanikest Tõnis Leetjõe. 2013. aasta oli ettevõttele käibe poolest parim läbi aegade.

Viljasalve 2013. aasta müügitulu oli 53,55 miljonit eurot. Söödateravilja, teraviljasaaduste ja söödakomponentide müük moodustas sellest 53,52 miljonit eurot. Aruandeaastal müüs ettevõte kaupa rohkem kui kunagi varem, 219 tuhat tonni. Kasum oli 545 747 eurot.

Olulisemaks saavutuseks 2013. aastal oli viljasalvel transiitkaubanduse lepingute suuremahulise stabiilsuse saavutamine Kasahstani ja Venemaa tarnijatega. Tänu nendele on viljasalv maandanud teraviljakaubanduse hooajalisusega seotud riskid.

Küsimusele, kuidas tänane olukord Venemaal mõjutab nende äri ajamist, vastas Leetjõe, et  n-n murepilved on poliitikute välja mõeldud. „Meil ei ole Venemaal probleeme olnud ja loodetavasti ei tule ka.  Poliitika ja äri omavahel segamisest midagi head välja ei tule,“ tõdes Leetjõe.

Ta lisas, et Venemaa on nende jaoks hankimise turg ning sinna müüakse pigem näpuotsaga, peamine müük toimub Euroopasse. Põhilised turud, kuhu Eesti Viljasalv müüb on Eesti, Läti, Leedu, Taani, Saksamaa, Suurbritannia, Soome, Itaalia, Belgia, Iirimaa, Hispaania, Šveits, Norra, USA Neitsisaared, Vietnam, Kasahstan ja Venemaa.

Mis puudutab eksporditurge, siis neid laiendada ei ole viljasalvel tänavu plaanis. „Riikide arvestuses väga palju laieneda ei ole. Mullusega võrreldes on tänavu olnud  suurima kasvuga ilmselt Iirimaa ja Saksamaa,“ märkis Leetjõe.

Tema sõnul müük sõltub igal aastal müük ikkagi kauba kvaliteedist. „See aasta tuleb Kasahstani vili, mida eelmine aasta ei olnud, sest see polnud kvaliteetne,“ sõnas ta. „Tänavu ei tule küll uusi sihtriike, kuid suurenevad kogused. Selle aasta nelja kuuga oleme näiteks müünud juba üle poole sellest, mis me müüsime kogu eelmise aasta jooksul."

Ta lisas, et kui midagi ootamatut ei juhtu, siis sel aastal tuleb käibe kasv 40%. „Idee on tänavu käibega 100 miljoni euro latist üle hüpata,“ sõnas Leetjõe.

Leetjõe sõnul suhtutakse nii Venemaal kui Ukrainas eestlastesse hästi. „Ma ei ole isegi ühtegi märkust kuulnud ühegi ärimehe ega partnerite suust. 10 aastase kogemusega ei ole ma seal probleemidega kokku puutunud,“ sõnas ta.

„Venemaal on suhtlemisel oluline personaalne lähenemine. Enamus meie ärist on telefoniäri, tuleb sõna pidada ja teha seda, mis on kokku lepitud. See on tulnud läbi raskete õppetundide. Oleme koos praeguste partneritega arenenud. Äri toimub inimeste, mitte ettevõtete vahel."

Hea teada:

ASi Eesti Viljasalv põhilisteks tegevusvaldkondadeks on teravilja, teraviljasaaduste ja söödakomponentide müük ning hoiuteenuste osutamine.

2013. aasta oli ettevõttele käibe poolest parim läbi aegade. Teadlikult suurendati müügimahtu, seda osaliselt ka kasumlikkuse arvelt. Suurimateks müügiartikliteks olid päevalillešrott, rapsišrott, rapsikook, päevalillekook, söödamais, toidunisu ja veiste jõusööt. Võrreldes 2012. aastaga, kasvas käive müüdud tonnides kokku 47,5 protsenti ehk 67 tuhande tonni võrra. ASi Eesti Viljasalve turuosa ligi 20%.

Eesti Viljasalvel on neli omanikku: Jesus Maria Fernandez Albeniz, Alessandro Alberti, Tõnis Leetjõe ja Claudio Roberto Mantaut,  läbi haldusfirma Eestiland Partners OÜ.

Omanikele kuulub lisaks Eesti Viljasalvele kokku üle 10 ettevõtte mitmel pool maailmas, lisaks arvukalt koostööpartnereid kes tegelevad teraviljade, proteiinide, väetiste ja paljude muude põllumajandussaaduste ostu ja müügiga. Ettevõtete grupi vanim firma on asutatud 1979. aastal ja vanim partner omanikeringis on teraviljaturul töötanud juba üle 40 aasta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960