Autor: Marta Jaakson • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soorm: bränditooted aitasid kasumit hoida

Ekspordikeeld Venemaale tegi HKScan Balti Grupi I kvartali keeruliseks, sest ära jäi Pererburis menukate toodete müük, ütles grupi tegevjuht Teet Soorm.

"HKScani Baltimaade äri sai Venemaa ekspordikeelu tõttu otsese tõsise löögi, sest meie sealiha ja vorsttooted olid Peterburi piirkonnas saanud populaarseks ja nende müük oli järjest kasvanud," kommenteeris Soorm.

Ta ütles, et kui 2012. aastal keelustati elussigade müük, hakkas HKScan Balti Grupp oma kvaliteediga järjest rohkem usaldust võitma. Enim mõjutas aga üldine sealiha hinnalangus, mis tekkis ELis tekkinud ülejäägi tõttu.

Elussigade müügi keeld andis eelise ELile, sealhulgas Eesti lihatöötlejatele, kes ise sigu ei kasvata, sest tooraine oli Soormi sõnul saadaval poolmuidu.

I kvartal oli Soormi sõnul keeruline, sest liha müük tuli teistele turgudele ümber suunata.

HKScan avaldas eile I kvartali tulemuste üle pettumust. Samas märkis HKScani juht Hanu Kottonen, et Baltimaad olid HKScani parima tulemusega turg, kus tuli positiivne EBIT-tulemus.

Soorm märkis, et Balti grupp tuli toimunud muutustega toime ja hinnalanguse juures suudeti siiski kasumit teenida. Soorm märkis, et kasumi teenimine tulenes suuresti Baltimaade koduturu ja lisaväärtusega bränditoodete müügi tugevusest ja arengust. “Viimased uuendused nagu Lihaka sari ja selle laiendus Lätti-Leetu, Lindströmi ning Kiievi kotletid on viimaste kuude eredaimad näited edukast tootearendusest," lausus Soorm.

HKScani aktsia langes eile hommikul Helsingi börsil 1,9%, 3,65 eurole. Kvartalikäive vähenes aastaga 8,2%, 465,4 mln eurole. Maksueelne kahjum kasvas aastaga 6,7 miljonilt eurolt 16,3 miljonile eurole.

Baltimaades vähenes müük 2,4%, 40,8 mln eurole. EBIT-kasum kukkus Balti riikides 66,7%, 0,2 mln eurole. Baltimaade sealihaturgu raputas kõvasti Venemaa impordikeeld. Kuna oli sigade ülepakkumine, kukkusid müügihinnad, mis vähendas marginaale.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960