Autor: Eliisa Matsalu • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaavere Agro: Sealiha hind langetas kasumit 90%

Põllumajandusettevõtte Kaavere Agro kasum kukkus möödunud aastal 90%. Languse taga oli talivilja ikaldumine ja sealiha hinna kukkumine maailmaturul.

Kaavere Agro müügitulu langes mullu 19,4%, kasum aga koguni 90%. Kasumit ja müügitulu langetasid talivilja ikaldumine ja sealiha hinna langus maailmaturul.

Suure langusprotsendi taga on ka edukas 2012. aasta, mil kasum kasvas aastaga 69%, ligi miljoni euroni. Ettevõtte juhi Meelis Marmori sõnul oli ülemöödunud aasta teravilja saagikuselt ideaalne, samuti olid teravilja hinnad läbi aegade kõrgeimad. 2011. aastal oli ettevõtte puhaskasum 313 360 eurot, mullu aga 104 921 eurot.

Marmori sõnul võib eelmise aasta tulemustega sellegipoolest rahule jääda, sest jäädi kasumisse. Suure languse taga seisnud sealiha hind on aga tänavugi kukkunud. Nimelt on Marmori sõnul Venemaa keeld Euroopa liha impordile elussealiha hinda langetanud juba 10–15%.

Käesolev aasta on Marmori sõnul alanud keskpäraselt. Sealiha hind on küll madal, kuid see-eest on saavutatud peaaegu maksimaalne seatootmismaht. "See peaks suurendama käivet umbes 25%," ütles Marmor. "Kuna taliviljad ei ikaldunud, siis loodame käibe kasvu ka teraviljakasvatusest. Kõik oleneb muidugi sügisestest teravilja hindadest ja ilmastikust suvel."

Kaavere Agro tööjõukulud suurenesid mullu 21%, põhjuseks oli hindade üldine kasv ja palgasurve põllumajandussektoris. Marmori sõnul on palgasurvet tunda tänaseni. Ettevõte plaanib aga igal aastal palku tõsta inflatsiooniga samas määras. Keskmine palk tõusis 17,8%, olles 759 eurot kuus. Töötajate keskmine arv oli 20.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960