Kuidas arendada kohalikku toitu ja teha teadlastega koostööd?

Aprillis toimus teistkordselt maaeluvõrgustiku kohaliku toidu teemapäev, mis oli teemal "Teadus, arendus ja innovatsioon lühikeses tarneahelas". 

Nii nagu veebruarikuisel teemapäeval, anti ka sel teemapäeval ülevaade Eesti maaelu arengukava 2014-2020 (MAK) võimalustest lühikese toidutarneahela arendamisel. Jaanus Joasoo Põllumajandusministeeriumist andis ülevaate Eesti inimeste eelistustest toidu ostmisel ning MAK koostöö meetmest ja toidukvaliteedikavadest. Seejärel said seminaril osalejad teada Euroopa innovatsioonipartnerlusest (EIP), millest sel korral tegi ülevaate Maamajanduse Infokeskuse esindaja Konstantin Mihhejev. Mõlemat ettekannet saab näha Maamajanduse Infokeskuse veebilehel: www.maainfo.ee/index.php

Ka sel korral jagasid oma kogemusi koostööst teadlastega ettevõtjad ise - kohal olid leivaküpsetaja Raili Kallavus Põlvamaalt ning küüslaugukasvataja Andres Voore Tartumaalt.

Teadlaste ja koolide esindajatena andsid koolide ja teadusasutuste võimalustest ülevaate Riina Annus Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist, Pille Põllumäe Polli Aiandusuuringute Keskusest ja Tiiu Ohvril Eesti Maaülikooli Majandus- ja Sotsiaalinstituudist. Ettekannete osa lõpetas Mercedes Merimaa, Pärnu Lahe Partnerluskogust, kes tutvustas võimalikku EIP-ideekavandit - kohaliku toidu kvaliteet Euroopa toiduteel. Seminaripäeva lõpetas arutelu teemal "Kas võiks tekkida üks EI-töörühm ka lühikese toidutarneahela valdkonda?"

Tervist Sinu toidulauale!

Andres Voore tegeleb küüslaugu kasvatamise ja töötlemisega Tartumaal Kadastiku talus. Tegemist on pere-ettevõttega, mille eesmärk ei ole toota mahtu, vaid toote väärindamine.

Koostöö Eesti Maaülikooliga sai alguse 10 aastat tagasi. Koostöötegevused said alguse vajadusest saada suuremat ja ilusamat saaki. Praeguseks on tootja jõudnud järgmisesse etappi ning peamine arendus on suunatud küüslaugu väärindamisele, on loodud toodetele logo ja sõnum "Tervist Sinu toidulauale".

Andres on oma toodetega muutnud küüslaugu tarbimise küüslaugusõpradele väga mugavaks, et tarbija ei peaks ise mugulaga tegelema - kõik tooted on külmtöödeldud, ei ole kasutatud soola, suhkrut ega säilitusaineid.

Toodete väljatöötamise osas on tootja teinud koostööd Tallinna Tehnikaülikooliga.

Andres Voore soovitab koostööd teadlastega ka teistele väiketootjatele, samas alati ei pea koostööd tegema teadusasutustega, näiteks küüslaugukasvatajatel on tekkinud oma ringkond, kes omavahel kogemusi vahetavad.

Andres Voore turustab hetkel oma toodangut ligikaudu 30 kaupluses üle Eesti.

Südamega tooted

Raili Kallavuse firma OÜ Sir Melvin sai alguse 2010. aastal kui Raili tundis, et aju vajab puhkust ja käed tahavad tööd. Lõi firma 2010. aasta maikuus teadmata, mis ta tegema hakkab. Tegi tütrega ajurünnaku ning poole tunniga mõeldi välja toode - koduleib.

Railile meeldis küpsetada ja turul oli koduleiva järele vajadus olemas. Olid olemas küpsetamisoskused, kuid puudusid müügioskused, mistõttu käis Raili turunduse alasel koolitusel, et oma tooteid paremini turustada.

Alates 2011.a jaanuarist on iseendale tööandja ning toodab käsitööleiba Eestimaa toorainest - sangaste rukkijahust, tootevalikusse on lisandunud ka gluteeni- ja laktoosivabad leivad.

Toote märk (süda) tuli ise Raili juurde, algul sai iga leivaga kaasa punane vilditud süda, kuid tootmismahtude suurenedes asendus see kleepsuga. Praeguseks on Raili leivakojast saanud pagarikoda, sest tootevalikusse on lisandunud ka küpsised.

Suur koostöö on olnud EMÜga, kui Raili osales FoodArt projektis. Maaülikool otsis ise Raili üles ning nüüd on ettevõtjal hea meel, et toidukalkulaatori väljatöötamise juurde sattus. Tegemist on hea töövahendiga, mida ka ise igapäevaselt kasutab.

Raili on sattunud ka õpikutesse - Tiiu Ohvril "Väikeettevõtja turundamisest - kuidas suurte tegijate vahelt välja paista?". Samuti on Raili osalenud Maaülikooli korraldatud koolitustel.

Koostöö Maaülikooliga andis Railile toidukalkulaatori, kontaktid ja suhted, teemakäsitlused teadlaste pilgu läbi, nn tasuta reklaam.

Tallinnas asuv Foodstudio ei ole küll teadusasutus, kuid on arendusasutus, mis on Railile väga palju andnud just tootearenduse osas. Seismajäänud leivast saab häid tooteid - krõpsud, mis näevad välja nagu pits. Samuti on koostöös Foodstudioga välja töötatud kõrvitsapai. Koostöö Foodstudioga andis julguse katsetada erinevate toorainetega, loomingulise lähenemise toodete väljatöötamisel, innovatiivsed võtted, avarama mõtlemise ja uued tooted.

Toidukalkulaator sündis ettevõtjate ja teadlastega koostöös

Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi lektor Tiiu Ohvril keskendus oma ettekandes toidukalkulaatorile, mis töötati välja FoodArt projekti raames. Toote toidukalkulaator või tootearenduskalkulaator või väiketootja arvutuste abivahend (nimetus varieerub) on koostööprojekti raames valminud Exceli tabelarvutustel põhinev töövahend toidutoote toorainevajaduse ja valmistoodangu väljatuleku arvutuste tegemiseks.

Kalkulaator on tasuta saadaval SIIN.

Selle allalaadimiseks peab ennast registreerima, et kalkulaatori koostajad saaksid teada, kui paljud seda kasutavad.

Mis on kohalik toit?

Teemapäeva lõpetasid arutelud teemal, kas lühikese toidutarneahela valdkonnas võiks tekkida üks EIP-töörühm. Kuigi teemaks oli EIP-töörühm lühikeses toidutarneahelas, siis arutleti ka mitmeid muid teemaga seotud küsimusi, millest jäid kõlama:

• Kuidas saada maksimaalset lisandväärtust?

• Kuidas langetada kohaliku toidu hinda?

• Kuidas teha kliendile selgeks, et kohalik toit on tervislik ja kasulik ning seda on mõistlik osta?

• Mis ikkagi on kohalik toit?

 

Osale arutelus

  • Reve Lambur

Põllumajandus.ee toetajad:

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Oilseeds Trade otsib PIIRKONDLIKKU ESINDAJAT

Oilseeds Trade AS

20. oktoober 2017

HILTI is looking for a SALES REPRESENTATIVE

Manpower OÜ

03. november 2017

Uudised