Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab 2 miljoni euroga maaperede infrastruktuuri rajamist

Hajaasustuse programmist saavad käesoleval aastal lastega maapered riigilt ligi kaks miljonit eurot toetust vee-, kanalisatsiooni- ja autonoomse elektrisüsteemi ning teede rajamiseks.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) regionaalarengu keskuse direktori Monica Hankovi sõnul osaleb tänase seisuga hajaasustuse programmis 162 omavalitsust. „Rõõm on tõdeda, et programmis osalevad pea kõik omavalitsused üle Eesti ja neid on rohkem kui kunagi varem. Sellel aastal on Ida-Virumaa tõeline edulugu. Kui eelmisel aastal osales Ida-Virumaalt kaks valda (Kohtla ja Aseri) ja summa kahe omavalitsuse peale oli 21 000, siis sellel aastal osaleb 10 omavalitsust osalussummaga 156 750 eurot,“ lisas Hankov.

Alates möödunud aasta sügisest saavad hajaasustusega piirkondades elavad maapered taotleda kuni 6500 eurot toetust, et korrastada või ehitada vee- või kanalisatsioonisüsteeme, juurdepääsuteid ning autonoomseid elektrisüsteeme. Programmi eesmärgiks on hajaasustusega maapiirkondades elavatele lastega peredele tagada head elutingimused ning seeläbi aidata kaasa elanike arvu püsimisele hajaasustusega maapiirkondades.

Toetuse taotlemiseks peab taotleja omalt poolt panustama vähemalt kolmandiku kogu projekti maksumusest, millele riik ja kohalik omavalitsus lisavad kumbki kolmandiku. Maksimaalne toetussumma ühe majapidamise kohta on 6500 eurot.

Taotlusvoorud on juba avatud Tartumaal, Valgamaal, Lääne-Virumaal, Ida-Virumaal, Järvamaal, Hiiumaal, Võrumaal, Läänemaal, Harjumaal,Viljandimaal, Jõgevamaal ja Raplamaal. Suvel avanevad voorud Põlvamaal, Pärnumaal ja Saaremaal. Taotlusvooru kuulutavad maakonnas avatuks maavalitsused.

Taotlusi võetakse vastu alalise elukoha järgses kohalikus omavalitsuses. Täpsem informatsioon EASi kodulehel.

Hajaasustuse programm on välja töötatud regionaalministri valitsemissalas ja seda rakendab EAS. Hajaasustuse programmi rahastatakse Eesti riigieelarvest.

Taustainfoks:

Hajaasustuse programmis osales eelmisel aastal kokku 125 omavalitsust, kus rahastati 622 projekti kogusummas 3 miljonit eurot, millest riigipoolne toetus on 991 923 eurot.

Kõige rohkem rahastati veesüsteemide valdkonna tegevusi – 355, kanalistsioonisüsteeme 304, juurdepääsuteede valdkonna tegevusi 73 ja autonoomsete elektrisüsteemide valdkonna tegevusi 4.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960