Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, millised on uued meetmed MAKis

Maaelu Arengukava 2014-2020 sisaldab paari sellist uut meedet, mida ei olnud eelmisel rahastusperioodil. Anname teile lühiinfo nende meetmete kohta.

Väikeste põllumajandusettevõtete arendamine

Eesmärk on aidata kaasa mitmekesise põllumajandusettevõtete struktuuri säilimisele.  Suureneb väikeste põllumajandusettevõtete konkurentsivõime, sest nende olemasolu tagab maapiirkondade asustatuse. 

Sihtgrupp on väikesed põllumajandusettevõtjad.

Toetatakse põllumajandusliku ettevõtte arendamiseks vajalikke tegevusi ning investeeringuid. Näiteks põhivara moderniseerimist jm tegevusi majandusliku võimekuse tõstmiseks. Vähemalt 50% toetusest tuleb kasutada investeeringuteks.

 

 

Piirkondlik mullakaitse toetus

Eesmärk on tagada  erodeeritud  ja turvasmuldade jätkusuutlik kasutamine ning muldade degradatsiooni minimeerimine.

Sihtgrupp on põllumajandustootjad.

Toetatakse turvas-, erodeeritud muldade viimist rohumaaks või viljapuu- ja marjaaiaks.

Meetmest on välja jäetud esialgselt planeeritud põldude lupjamine!

 

 

Keskkonnasõbraliku aianduse toetus

Eesmärk on soodustada keskkonnasõbraliku aianduse levikut.

Sihtgrupp on põllumajandustootjad.

Toetatakse keskkonnasõbralikku puuvilja- ja marjakasvatust, köögivilja-, ravim- ja maitsetaimekasvatust ning maasikakasvatust.

 

 

Kvaliteedikavades osalemine ja kvaliteedikavade raames toodetud toodete edendamine

Meede sisaldus ka 2007-2013 perioodi arengukavas, aga ei käivitunud, kuna ei tekkinud ühtegi kvaliteedikava. Sisu poolest võrreldes 2007-2013 perioodiga olulisi muudatusi kavas ei ole.

Eesmärk on põllumajandustootjate jätkusuutlikkuse ja konkurentsivõime suurendamine. Väiksemaid tootekoguseid saab paremini müüa, kui tarbija tajub toote erilisust.

Sihtgrupp on kvaliteedikavades osalevad põllumajandustootjad ja osalevaid tootjaid koondavad tulundusühistud, mittetulundusühingud ja seltsingud.

Toetatakse kvaliteedikavades osalemist ja nende raames toodetud toodete teavitamis- ja müügiedendamistegevused.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960