Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELF kuulutab välja liblikateemalise 15. talgusuve

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) 15. talgusuvi on alanud. Kodulehel www.talgud.ee on kõigil huvilistel valida rohkem kui 20 eripärase talgureisi vahel. Looduskaitse mõtet, elurikkust ja traditsiooniliste töövõtete omavahelisi seoseid tutvustavad talgureisid kulgevad tänavu liblika-aasta märgi all ning viivad esmakordselt huvilisi ka piiri taha Lätti.

Juubelihõnguline talguhooaeg toob kaasa mõndagi uudset. Koostöös Maailma Looduse Fondi Läti haruga korraldatakse esmakordselt talgud Lätis, Pape kaitsealal. „Kui algusaastatel olid talgureiside käivitamisel meile eeskujuks koostööpartnerid Suurbritanniast, siis täna oleme omakorda oskuste ja kogemustega abiks lõunanaabritele, kes huvituvad sarnaste looduskaitsetalgute sisseseadmisest,“ tutvustas ELFi talgukorraldaja Rait Parts tänavusi plaane.

Rait Partsi sõnul on vabatahtlike abikäed looduskaitses väga vajalikud. Eestile omased maastikud ja nende liigiline koosseis on olnud läbi aja inimtegevusest vähemal või rohkemal määral mõjutatud. „Kui põlisloodus – suured looduslikud metsamassiivid, kuivendusest puutumata rabad ja merepõhi – ei oska inimese sekkumisest suuremat pidada, vaid pigem kannatavad selle all, siis hooleta jäetud loopealsed, luhad, puis- ja rannaniidud lausa janunevad töökäte ja mõõduka sekkumise järele,“ selgitas Parts talgutööde tagamaid.

Peale pärandmaastike hooldamise ja taastamise saavad vabatahtlikud suvistel talgutel kaasa lüüa mitme haruldase ja kaitsealuse liigi – näiteks harivesilik, kõre, ebapärlikarp - elupaikade korrastamisel. Tänavuse talguhooaja fookuses on aga liblikad. Koostöös Eesti Lepidopteroloogide Seltsiga tutvutakse Eesti tavalisemate ja haruldasemate liblikaliikidega, tehakse liblikate heaks talgutöid ning võetakse ette retki nii päeva- kui ka ööliblikate uudistamiseks.

Traditsioonilisi töövõtteid ja loodusega vahetut sinasõprust pakkuvad loodustalgud toimuvad erinevatel looduskaitsealadel ja rahvusparkides. Talguhooaeg kestab kevadest sügiseni – nii kuidas ilma ja päevavalgust jagub. Kõige tihedam on juuli ja augusti kalender. ELFi talgusuvi ei hõlma vaid töötamist – tegemist on vahetut osalust pakkuva aktiivse puhkusega, kus osalejad saavad tööoskusi, teadmisi ümbritseva looduse ja selle asukate kohta.

ELFi talgureisidele saavad huvilised registreeruda veebilehel: www.talgud.ee/talgud/2014

Liblikaretkede info ja kirjapanek on lehel: www.talgud.ee/liblikate-aasta/retked

Talgute korraldamist toetavad SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, RMK ja mitmed ettevõtted.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960