Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peipsi järvest toodi välja ligi 600 vana nakkevõrku

Keskkonnainspektsiooni korraldatud Peipsi koristustalgutel toodi viie päevaga järvest välja 567 nakkevõrku, mille kogupikkuseks võib arvestada umbes 40 kilomeetrit.

"Enamasti oli tegu vanade, juba pikemat aega veekogus olnud püünistega, milles elusaid kalu leidus vähe, küll aga oli roiskunud kalu. Uusi, see tähendab enne tragimist püügile pandud võrke seekord ei avastatud," ütles kalakaitseosakonna peainspektor-nõunik Ivo Kask. 

Kase hinnangul võis sel kevadel osa vees triivivatest võrkudest jõuda ka teisele poole piiri, sest lagunema hakanud jää liikus järve Venemaa poolsele osale.

Lisaks võrkudele tõmmati tragimise käigus veest välja kaks mõrda, kaks mutniku jooksuköit ja üks mõrra juhtaed. Võrkudest leiti omakorda kolm sinna takerdunud õngpüünist, kolm mõrraankrut koos köitega, kolm paadiankrut ning püügivahenditele raskuseks pandud kive ja esemeid.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahalisel toetusel läbiviidud koristustalgud toimusid kahes etapis. 29. ja 30. mail otsiti ja tragiti võrke Peipsi järve lõunaosas ning 3. - 5. juunini Peipsi põhjaosas.

Peipsi koristustalgutele andis oma panuse kokku 48 inimest. Keskkonnainspektsioonist osales tragimistel 27 inspektorit erinevatest maakondadest, abiks olid veel 13 harrastuspüüdjat, neli Keskkonnaministeeriumi ametnikku, kaks abipolitseinikku, üks RMK töötaja ning viimasel päeval ka üks kutseline kalur.

"Kui kõik läbisõidetud kilomeetrid ja töötunnid kokku arvutada, on numbrid muljetavaldavad: viie päevaga tuleb vee peal läbisõiduks umbes 3100 km ja kõigi osalejate peale kokku 1008 töötundi ehk 126 tööpäeva," märkis Kask.

Kindlasti on Keskkonnainspektsioon valmis korraldama sarnaseid talguid ka edaspidi.

Keskkonnainspektsioon korraldab Peipsi järve võrkudest puhastamist alates 2006. aastast. Igal aastal on järvest välja tõmmatud mitusada veekogu risustavat nakkevõrku.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960