Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üllas Hunt: Tulevikus läheb paremaks

Kui veel aprillis oli piima kokkuostuhind 40 senti liiter, siis nüüd on tulnud väga suur langus. Uurisime nii tootjatelt, kui töötlejatelt, miks see nii on ja mida toob tulevik.

Eesti Piimatootjate katusühistu TÜ EPIKO juhi Üllas Hundi sõnul tõi piimahinna languse muutunud turuseis - varajane kevad Euroopas, mõnede suurte piimatööstuste tehnilised probleemid ja ka kasvanud piimatootmise maht.

„Näiteks jaanuaris 2014 kasvas tootmine võrreldes jaanuariga 2013 4,6%, samuti kasvas tootmine jaanuar-veebruar 2014 4,9%. Võiks öelda, et neist tulenevalt on käesoleva kevade sessoonsusest tulenev surve piimahinnale väga tugev. Tegelikult hakkasid piimatoodete hinnad langema juba varakevadel ja talvel. Kui jaanuaris olid EL turgudel olulisemate piimakaupade hinnad nagu või üle 4000 €/t, lõssipulber 3200-3300 €/t,  juust 3700-3800 €/t, siis sealt edasi on hinnatase järjest langenud ning praegu on hinnad orienteerivalt 3300-3400 €/t, 2800-2900 €/t, 3000-3300 €/t (Eurostati andmetel). Eriti drastiliselt on langenud nn vabalt kaubeldava piima ja lõssikontsentraadi hinnad,“ selgitas Hunt. „Turusituatsioonile on oma jälje jätnud ka kindlasti poliitika - piirangud Vene ekspordile. Eriti raskeks on kujunenud juustutootjate situatsioon. Näites Eestist Venemaale on juustu ja kohupiima eksport kukkunud jaanuar-märts 2014 vs jaanuar-märts 2013 ca 4 korda. Üldjuhul järgivad põhiliste piimatoodete hinnagraafikud (või, juust, lõssipulber)  2012. aasta joont, kuid kõrgemal hinnatasemel. Vaid lõssikontsentraadi hinnad on vajunud alla 2012. aasta taseme.“

Tulevikus läheb paremaks

Siiski on märgata languse pidurdumist, mis eeldatavalt tähendab teatud stabiilsuse kujunemist. „Hinnalanguse pidurdumist võib täheldada ka 6. mai Fonterra oksioni tulemuste järgi, kus hinnakoondindeks langes järsult alates veebruari lõpust, suurima kukkumisega 1. aprillil - ca 9%, kuid 6.05 oksjonil langus on 1,1%,“ rääkis Hunt. „Loodetavasti näeme peagi, kuidas tegelikkuses asjad välja hakkavad nägema. Tahaks loota konjuktuuri paranemist, sest kuuldavasti on maailma suured tööstused kasvatamas olulisel määral eksporti aasia maadesse.“

Viimane kvoodiaasta on farmerile raske

Farmeritele Eestis on piimahinna langus väga valus, sest paljud seisavad silmitsi trahvidega ületootmise eest.

„Siit palve tegevpoliitikutele - tehke kõik endastolenev, et vältida mõttetut trahvi maksmist, eriti olukorras, kus turud on üldjoontes positiivsed. Farmerid saaksid teenida vastavalt turu tingimustele, seda enam, et valmistoodang üldjuhul kolmandatesse riikidesse eksporditakse,“ ütles Hunt.

Tasub teada:

Piimatootmine on EL28 suurenenud jaanuar-märts 5,8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Märtsis 2014 toodeti piima 6,5% rohkem, kui samal perioodil 2013.

Uus-Meremaal oli piima tootmise kasv esimese kolme kuuga +13% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, USA-s ja Austraalias oli piimatootmise kasv samadel perioodidel vastavalt +1,0% ja 3,4%.

Suurimad kasvud piimatootmises jaanuar-veebruar 2014 vs sama periood 2013 oli Rumeenias 13%, Suurbritannias 12,3% ja Lätis 12,2%.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960