Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mesilate ja sigade andmed peavad registris kajastuma

Iga aasta 15. maiks tuleb teatada põllumajandusloomade registrile iga mesila mesilasperede arv 1. mai seisuga*. 4. juuni seisuga olid registris andmed 1274 mesila ning 14 803 mesilaspere kohta. Nagu mesilate andmed, nii tuli 15. maiks PRIA registrile teatada ka loomakasvatajatel sigade arv 1. mai seisuga. 15.maiks registreeritud sigade arv oli 367 799, 4.juuni seisuga 367 832.

Mesinike teavitamine taimekaitsevahendite kasutamise korral

Mesila andmete registreerimisel on oluline ära märkida täpne mesila asukoht. Mesila asukoht ning mesiniku sidevahendite andmed registris võimaldavad mesilasperede paremat kaitset taimekaitsevahendite võimalike kahjustuste eest. Teave mesilate asukohtadest on kättesaadav põllupidajatele, kes kasutavad oma põldudel taimekaitsevahendeid ja peavad mesinikke sellest informeerima. Samuti saavad teavet mesilate kohta Veterinaar- ja Toiduameti maakondlikud järelevalveametnikud ning volitatud veterinaararstid, kes teostavad järelevalvet.

Kui mesinik on oma piirkonna põllumehi teavitanud mesila olemasolust, siis tuleb nõuetele vastavuse reeglite järgi taimekaitsevahendi kasutajal teda teavitada planeeritavatest taimekaitsetöödest vähemalt 48 tundi enne taimekaitsevahendiga pritsimise alustamist. Teavitada tuleks isikuid, kelle mesilad asuvad kuni kahe kilomeetri kaugusel pritsitavast põllust.

Mesilate asukohad nähtavad avalikul veebikaardil

Kõik põllumehed saavad enne taimekaitsevahenditega pritsimise alustamist ise üle kontrollida, kas tema põldude naabruses on registreeritud mesilaid. Registreeritud mesilate asukohti on võimalik vaadata PRIA põllumassiivide veebikaardilt.

Kaardilt saab soovitud asukoha või objekti leida kasutades otsingu funktsiooni või kaarti suurendades ja hiirega lohistades. Mesilate nägemiseks tuleb kaardil sisse lülitada mesilate kiht. Selleks tuleb klõpsata vasakul ülal nupul „Kaardikihid“ ning seejärel teha linnuke märkekasti „Mesilad“. Mesilate kihti on võimalik sisse lülitada alates suurendusastmest „Maakond“. Klõpsates kaardil mesilase kujutisel on näha mesila registrinumber, mesila täpne aadress ning mesiniku andmed.

Tulenevalt isikuandmete kaitse seadusest tohib füüsilise isiku ja FIE andmeid avalikustada ainult  nende nõusolekul. PRIA avalikul veebikaardil näidatakse vaid nende mesilaid registreerinud füüsiliste isikute ja FIEde  kontaktandmeid, kes on andnud nõusoleku oma andmete avalikustamiseks.

Vastavad teenused e-PRIAs

Mesilate registreerimiseks ja mesilasperede arvu teatamiseks on e-PRIAs avatud vastavad e-teenused. Andmed saab esitada ka paberil või digiallkirjastatult e-postiga. Mesilad registreeritakse samamoodi nagu teised loomapidamiskohad, kuid taotlusvormile tehakse lisaks märge mesilaste pidamise kohta ning märgitakse mesilasperede arv.

E-teenused leiab e-PRIAst "Teenused" menüüst loomade registri teenuste alajaotusest - vastavalt "Mesilasperede arvu teatamine" ja "Sigade arv ehitises".

Oma mesilate andmeid registris on kõige lihtsam vaadata e-PRIA kaudu (loomade registri andmete vaatamise teenuses "Ehitiste andmed"). Kui mesila või sigade pidamiseks kasutatav ehitis on veel registreerimata, saab ka seda e-PRIA vahendusel teha.

Kui andmed muutuvad või tegevus lõpetatakse, tuleb sellest registrile teada anda 7 päeva jooksul. Andmeid on võimalik muuta ja sulgeda samuti e-PRIA kaudu.

Kõigil, kel sigade ja mesilasperede andmed veel teatamata, palutakse seda teha vähemalt nüüd.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960