Autor: Mariliis Pinn • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Timber Diameter mõõdab täpselt metsamaterjali

Selle aasta Ajujahi ideedeleidmise konkursi võitis metsamaterjali mõõtmisrakendus Timber Diameter, mis on uus nutikas lahendus just sellele probleemile.

Kuidas tulite mõttele luua Timber Diameter?

Eelmise aasta alguses tuli valida elektripakett ja keegi ei suutnud neid võrrelda, et mis ja kuidas. Siis kutsus Pärnu ettevõtluse arendamise sihtasutus mind Garage48 mõnda praktilist probleemi meeskondade lahendamiseks pakkuma. Mõte oligi seda elektri teemat esitada. Kõik kiitsid ja julgustasid. Ja siis keset toidupoodi, umbes täpselt juurvilja ja kalaleti vahel tuli mõte, et mu nutitelefon suudab kokku lugeda ja tuvastada inimeste näod pildil, miks ei peaks ei peaks ta suutma tuvastada ümmargusi palke. Seni käib nende mõõtmine kiirelt kas kõhutunde, umbmääraste koefitsientidega valemite abil või siis tuleb kulutada tunde, et iga palk eraldi mõõta. Nutiseadmega oleks see ju mugavam ja see muudaks mõõtmise taasesitatavaks.

Kuidas Garage48 idee vastu võttis?

Ma leidsin kiiresti kuus huvilist, kellega hakkasime koos tegutsema. Ja me võitsime, mis andis emotsiooni ja moraali mõttes suure dopinguannuse. Varem olin ma saanud ka pileti Ajujahi 100 hulka ja Garage48-s soovitati mul oma ideed enne testida. Mul puudus ju selge ettekujutus eesootavast. Ajujahi kohalikul eelvoorul pääsesime edasi, siis 40 parema hulka, siis 10 parima sekka ja siis võit. See muidugi nõudis pool aastat kõva tööd ja rabelemist.

Kuidas ja mida rakendusega mõõta saab?

Rakendus tuvastab palkide diameetrid. Nende pikkus tuleb käsitsi sisestada, seda ei suuda me ilmselt kunagi rakendusele selgeks õpetada, kuid palkide pikkus on alati suhteliselt standardne ega kõigu oluliselt. Põhimõtteliselt saab sellega mõõta igasugust puitu. Rakendusel on veel tehnilised piirangud ehk seda saab kasutada vaid Androidiga 2013 ja 2014 aasta nutiseadmetes, kus on küroskoobid, mis aitavad telefoni otse hoida, et välistada suurte nurkade alt pildistamine ja pildimoonutused. 18. mai seisuga on rakendust alla laaditud 450 korda. Plaanis on teha ka iOSi versioon. Eesti on hea koht, kus sellist asja käima tõmmata, kuna elektroonika kasutamine on siin iseenesestmõistetav. Siiski 80% tegevusest saab tulevikus olema muus maailmas.

Kuidas metsamehed rakenduse vastu on võtnud?

On kahetisi emotsioone. Issand kui lahe on üks suhtumine. Metsas pole palju lahendusi, millele toetada. Teised, kes elu aeg puitu on sammudega mõõtnud, on skeptilised. Üks metsamees võttis selle kokku nii: kui sajandivahetusel tulid GPS-seadmed, siis paljud küsisid, milleks seda kallist kopsikut vaja on. Ma suudan mõõdulindiga kiiresti tüki üle mõõta. Täna ei käi keegi enam mõõdulindiga metsas ringi ja ei naera GPSi üle. Need, kes suudavad kõhutunde järgi täpselt puidu koguse mõõta, on oma silma kalibreerinud 40 aastat ja üldjuhul on see piiratud paari autokoorma suuruste palgivirnade mõõtmisega. Suurem kogus muutub juba ebatäpsemaks. Nende suhtumine on siiski, et metsas on parem nuppudega telefon ja kallis tahvel kukub veel maha ja saab poriseks. Tajume ka väikest vastuseisu täpsemale mõõtmisele. Saeveski omanikuna on minuni jõudnud autojuhtide lood. Näiteks tuleb auto metsas peal 27 tihumeetrit palki, sadamas saab ta uued saatelehed, kus on kirjas, et laeva läheb 29 tihumeetrit. Koefitsient muutus. Kui autojuht küsib, mille alusel talle makstakse, siis saab loomulikult vastuses, et väiksema koguse eest ja kui liiga palju pärib, otsitakse teine vedaja. Loomulikult ei ole kõik sellised sahkerdajad.

Kuhu suunas toodet arendate?

Põhirõhk paberipuu ja muu sellise peene materjali mõõtmisvõimekuse arendamisel. Jämedat palki ja kvaliteetset puitu on lihtsam mõõta, aga peene palgi mõõtmine on kui Augeiase tallide rookimine. Tulemused on nagu on. Ma ei väida otse, et keegi petab, kuid aeg-ajalt poeb ikka kahtlus hinge, et mis seal koormas siis ikkagi täpselt oli.

Kellele rakendus on loodud?

Põhimõtteliselt kõigile, kellel on soovi ja vajadust metsamaterjali mõõta. Meil pole ülempiiri ega alampiiri. Tihumeetri mõõtmine maksab 5 senti ehk ühe autokoorma hind on euro-poolteist. Eraldi kuutasu pole plaanis kehtestada. Samas on suurklientidele tulemas eraldi paketid, kuna neil on rakenduse suhtes erisoove. Näiteks on käimas kaardirakenduse loomine. See tähendab, et inventari käigus jõuavad pildid puidukoormatest serverisse, et logistikud näeks, kus millised koormad on ja kuidas on kõige mõistlikum hakata neid kokku vedama. Ka on arenduses vahemoodulid, mis võimaldavad info kiiresti laadida raamatupidamise ja laoarvestuse programmidesse. Ka transpordi pakkumiste mugavamaks küsimiseks arendame logistika lahendust. Tulemas on analüüsimoodul, et oleks selge ülevaade, kust milline koorem, millise kvaliteediga puiduga saabus ja ajalugu talletatud. Ka on plaanis panoraammõõtmine, et suuremaid koguseid mõõta.

Mis on mis - Rakendus täpsustab infot

TIMBER DIAMETER on mobiilirakendus, mis pakub kasutajale võimalust nutitelefoni kaameraga mõõta puidukoorma suurust. Rakendus on arendatud puidutööstuse firmadele. See aitab puidu kiiresti üle mõõta, annab täpse info, vähendab palgakulusid, annab selge ülevaate varudest, aitab välistada vargused, vähendab transpordikulusid. Lisaks saab operatiivselt ülevaate anda kliendile pakutavast puitmaterjalist.

GARAGE48 tiimi liikmed olid: Vallo Visnapuu, Martin Veeris, Triin Üksvärav, Tarmo Protsin, Sander Sonts, Martin Kambla ja Anna-Greta Tsahkna.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960