1. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noor aednik unistab aiandist ja lillepoest

Aianduse eriala on neile, kes armastavad loodust ja taimi ning ei karda ka näppe mullaseks teha, ütleb Räpina Aianduskoolis aednikuks õppiv Enely Lohu.

Enely on kasvanud aianduse keskel, tema ema ja õde on lõpetanud aianduskoolis maastikuehituse eriala ning tänu neile nakatus ka Enely aianduspisikuga. „Minu eriala on väga mitmekülgne ja huvitav, õpime puu- ja köögiviljandust, taimeseadet ja botaanikat,” ütleb Enely. Tema sõnul on hea oma kätega tehtut näha. „Kevadel külvan maha näiteks kapsa seemne, terve suve näen, kuidas see kasvab ja hiljem võin selle ära süüa,” selgitab Enely.

Pärast kooli lõpetamist tahab Enely kindlasti jääda oma eriala juurde, minna tööle aiandisse või lillepoodi. „Mulle meeldib suvelilli ette kasvatada, pookida puid ja põõsaid ning miks mitte sellega tulevikus ka raha teenida,” ütleb Enely.

Õppetöö vabas õhus

Enely sõnul peavad aianduse erialale sisseastujad sooritama testi ja käima vestlusel. Ta lisab, et testi küsimuste kaudu selgitatakse välja sisseastujate üldteadmised ja huvi eriala vastu. Enely aga vestlusel ei käinud, sest läks aianduskooli hiljem kui teised. „Läksin gümnaasiumisse, kuid tundsin, et see ei ole minu jaoks ning otsustasin kutsehariduse kasuks,” märgib Enely.

Kevadel ja sügisel toimub Enely sõnul õppetöö enamasti välitingimustes, kooli dendropargis, õppeaias ja haljasaladel, talvel on tunnid kooli uues kasvuhoones. Huvitavamad ained on tema meelest haljasalade hooldamine, taimeseaded ja dendroloogia, mis on Enelyt juba pikalt paelunud ning seetõttu valis ta ka haljasalade hooldamise õppesuuna.

Mais lõppes Enely praktika Räpina Juhani Puukoolis, kus tema igapäevased ülesanded olid taimede istutamine, kastmine, väetamine, tagasilõikus ja peenarde rajamine.

Kutseõppe eelised

Noore Aedniku võistlus polnud Enely jaoks esimene kord võistelda, ta on mitmeid kordi osa võtnud erinevatest koolisisestest võistlustest, kuid kõige parema koha tõi talle „Noor Aednik 2014“. Enne võistlusi tavatseb Enely meelde tuletada õpitut, harjutab ja küsimuste korral pöördub õpetajate poole. Tema jaoks on võistlemine oluline, sest võistluselt saab uusi kogemusi ja oma oskusi praktiseerida.

Enely soovitab Räpina Aianduskooli, kuna kool pakub laias valikus erialasid ning endale saab valida just sobivaid valikaineid. Lisaks on neiu meelest ained väga huvitavad ning õpetajad professionaalsed. Enely toob kutseõppe puhul suure eelisena välja võimaluse koos ametiga saada ka keskharidus ning soovi korral ka riiklikud eksamid sooritada.

 

 

Autor: Liina Liiv

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960