Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlane sööb keskmiselt 214 muna aastas

Eesti Statistikaameti  värskelt avalikustatud andmetel sõi 2013. aastal iga Eesti elanik ühel või teisel kujul keskmiselt 214 muna. Seda on koguni 8% rohkem kui aasta varem. Eesti kanamunadega isevarustatus on vaatamata tootmise mõõdukale kasvule endiselt madal – vaid 68%.

“Kanamunade tarbimine on viimased viis aastat kasvanud. Tegemist on soodsa valguallikaga ja tunnustatud tervisliku tootega. Müüdid munas sisalduva kolesterooli kahjulikkusest on nüüdseks hajutatud,” rääkis Talleggi turundusjuht Triin Kõrgmaa. “Samas tuleb 2013. aasta tarbimise nii järsk kasv siiski üllatusena. Küllap on selle tarbimishüppe taga muuhulgas ka muna erakordselt soodne hind eelmisel aastal, mis omakorda oli tingitud kiiresti kasvanud munade tootmismahust Euroopa Liidus,” lisas Kõrgmaa.

“Kuigi Eestis toodetakse mune vaid 2/3 ulatuses tarbimisest läheb sellestki koguni kolmandik ekspordiks, põhiliselt Lätti. Sellist paradoksi põhjustavad rahvusvaheliste kaubanduskettide oma kaubamärgiga kanamunad, mis toodetakse lõviosas Lätis ja Leedus. Talleggi kaubamärgiga munakarbis on alati eestimaine muna, mis on munetud ja pakendatud siinsamas Tallinna külje all,” täiendas Triin Kõrgmaa. "Talleggi munade sortimenti kuuluvad nii tavapärased eri suurusega monad nagu Pesamunad, Peremunad, Suured monad ja Hiidmunad, aga ka lisandväärtusega tooted nagu Kollased munad, mille rebu on kollasem kui tavaliselt olles seega ideaalne erinevate küpsetiste valmistamiseks, ning ka Tervisemunad, mida on rikastatud Omega-3 rasvhappega muutes muna eriti heaks vitamiini allikaks."

Kas Sina teadsid mis vahe on muna tähistel S/M/L/XL?

S-muna: kaalub kuni 53g

M-muna: kaalub 53-63g

L-muna: kaalub 63-73g

XL-muna: kaalub üle 73g

Kas Sina tead, mida tähendab kood muna peal?

Igale munale on peale löödud 8-kohaline numbritest ja tähtedest koosnev kood. Esimene number tähistab kanade pidamise viisi:

0 – mahepõllunduslik tootmine

1 – vabalt peetavad kanad

2 – õrrekanad

3 – puuris peetavate kanade munad

Järgnevad tähed tähistavad riiki, kus kana on kasvanud, ning viimased 5 numbrit tähistavad ettevõtet, mis munad on tootnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960