Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio lõpetas väljakutseterohke aasta käibekasvu ja kasumiga

2013. aasta detsembris ühinenud Valio Eesti AS ja Võru Juust AS lõpetasid aasta üle 90 miljoni euro suuruse käibega. Grupi aastakasum küündis 1,7 miljoni euroni.

Valio Eesti tegevdirektori Maido Solovjovi sõnul on see arvestades 2013. aasta piimaturul toimunut igati tugev tulemus, kuigi ootused aastale olid kõrgemad.

„Piimaturgu tabas 2013. aastal traditsioonilise suvise toorpiima hinnalanguse asemel pea 20%  hinnatõus. Ühelt poolt oleme alati tähtsaks pidanud, et meie piimafarmerid saaksid toorpiima eest õiglast ja head hinda, teisalt aga pidime vastama tarbijate hinnaootusele, mis on pigem madal, ning tegutsema konkurentsitiheda turu tingimustes. Seetõttu tegime ka järeleandmisi oma kasumiootustes,“ selgitas Solovjov.

Solovjov tõdes, et Valio on piisavalt tugev ettevõte, et sellises turbulentsis hästi vastu pidada. „Otsustasime vaatamata piimahinna tõusuga kaasnenud ebakindlusele jätkata investeeringutega planeeritud mahus. Meie 2013. aasta investeeringud küündisid pea 3,3 miljoni euroni ning tänavu plaanime investeerida veelgi rohkem – ligi 3,5 miljonit eurot. Need investeeringud võimaldavad meil tulla peagi turule uute toodetega ning muuta tootmisprotsesse senisest veelgi tõhusamaks,“ kinnitas Valio tegevdirektor.

Valio käibest kolmandiku moodustas eksport, milles vaatamata Venemaa juustuekspordi ajutisele peatumisele on jätkuvalt kaalukaim kategooria juust. „Juustueksport moodustas üle poole Valio ekspordist, kuna meil õnnestus leida Venemaa asemele uued juustuekspordi sihtturud. Värskepiimatoodete eksport kasvas aga 2012. aastaga võrreldes kahekordseks ning moodustas mullu Valio ekspordikäibest kolmandiku,“ rääkis Solovjov.

Valio oli ka 2013. aastal Eesti suurim toorpiima kokkuostja – ühtekokku tarnisid Valio toorpiimafarmid ettevõttele 140,6 miljonit liitrit toorpiima, millest valmis ligi 7200 tonni juustutooteid ja 57 000 tonni värsketooteid.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Rohkem kui 360 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva üks suurimaid tööandjaid. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960