2. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jänedal toimus esimene lihaveiste konkurss

Eesti Talupäevadel Jänedal korraldatud tõuveiste esitlusel toimus esmakordselt ka kaunimate lihatõugu veiste valimine. Parimad selgitti anguse ja sharolee tõugu lehmikute seast.

Anguse tõugu kaunima lehmiku tiitli pälvis OÜ Maru Lihaveis (Saarde vald, Pärnumaa) lehmik Isabella GK 2532400604 (sünd 02.04.2013). Võitja on Taani päritolu, 2014. aastal Eestisse ostetud mullikas. Konkursi kohtunik ETKÜ lihaveisekasvatussektori peaspetsialist Ilmar Kallas kiitis parimaks osutunud looma pikka keha, kere sügavust ning hästi väljaulatuvat tagalihast. Anguse tõugu lehmikute klassi teise koha pälvis Jane Mättiku esitletud lehmik E Missy EE14900020 (sünd 27.04.2013). Samuti hea lihastuse ning mahuka kerega loom. E Missy vanaisa Fantasti on näitustel palju esitletud pull. Kolmas koht kuulus OÜ Maru Lihaveis lehmikule Ingrid DK 2532400605 (sünd 08.05.2013), kelles kohtunik nägi suurt potentsiaali tulevikus, hea tüübi ning suuruse poolest, kuid konditsioon esitlusel oleks võinud parem olla.

Sharolee tõu parimaks hinnati OÜ Kurevere Puit karjast pärit lehmik Mirru EE14938450 (sünd 27.03.2013). Võitja oli silmapaistva tagalihase, hea kere sügavuse, rinna laiuse ning toitumusega. Samuti oli muljetavaldav looma hea iseloom. Võitja vanemad on Soome päritolu. Teise koha võitis OÜ Talu ja Tulu lehmik Maasik EE13271930 (sünd 12.04.2013), kellel oli lihastus parem kolmandale kohale jäänud loomast, pisut ebaühtlane oli looma seljajoon. Maasiku vanemad on Rootsi päritolu. Kolmandale kohale asetati OÜ Hannorast pärit Santa EE14829246 (sünd 06.03.2013), kes oli kõrge, hea tüübiga, kuid tagasihoidlikuma kere sügavuse ning lihastusega.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu nimel õnnitleme kõiki konkursil osalenuid ning täname, et olete teinud ajalugu lihatõugu veiste konkursside algatusega Eestis. Loodame, et ka teiste tõugude kasvatajatel on soov seda algatust järgida ning juba 6. septembril Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel saab uus konkurss võimalikuks.

Samuti suur tänu kõikidele loomade esitlejatele: Jüri Milvaste, Kurevere Puit OÜ, Hannora OÜ, Talu ja Tulu OÜ, Maru Lihaveis OÜ, FIE Jane Mättik, OÜ Semo, Tiina Sommer, kes te oma kaunid veised näituseks ette valmistasite ning seeläbi mitmekesistasite tõuveiste väljapanekut.

Vaata lisa: Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu

 

 

Autor: Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960