Autor: Kätlin Karama • 13. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Annus: Swedbank valmis laenupuhkust andma

Swedbank pooldab uues Vene kriisis hätta sattunud toiduainetööstuse ettevõtete ettepanekut, et pangad võiksid neile vastu tulla.

Tänasel kohtumisel ministritega käisid Eesti põllumajandustootjad ja toiduainetööstused välja idee, et pangad võiksid Vene sanktsioonide tõttu raskesse seisu sattunud ettevõtetele vastu tulla, pakkudes nt maksepuhkust laenudele või mingil muul kombel.

Järgneb kommentaar Swedbanki põllumajandussektori juhilt Meelis Annuselt:

Swedbank mõistab põllumajanduse- ja toiduainetööstussektoris tekkinud keerulist olukorda. Hoiame ennast operatiivselt turul toimuvaga kursis, suhtleme aktiivselt nii põllumeeste-, ühistute- ja töötlejatega. Lisaks oleme kontaktis olnud Maaelu Edendamise Sihtasutus esindajatega, kes on avaldanud valmisolekut omapoolsete tagatistega meid abistama.

Julgustan meie kliente, et oleme vajadusel valmis neile pakkuma maksepuhkusi, graafiku muudatusi ja ka täiendavaid käibevahenditeks laenusid. Mõnedes laenu- ja liisingu lepingutes on meil juba lihtsustatud korras graafikute muudatuse taotlemine sees, just maandamaks sellistest, kiiretest hinnalangustest tulenevaid makseraskusi.

Kliendid on erinevad ja ka lahendused likviidsuse parandamiseks ei piirdu ainult maksepuhkuse taotlemisega. Esmalt tuleks alustada oma ettevõtte kulude analüüsimisega. Soovime vältida olukordi, kus põllumees tahab ühelt poolt madala likviidsuse tõttu maksepuhkust, aga teiselt poolt teeb samaaegselt mitte nii hädavajalikke investeeringuid, teades ise, et turukonjunktuur on kehvaks läinud. Soovitame põllumeestel hoolega kaaluda, kas põllumaa ost kõrge hinnaga tasub ennast rahaliselt ära või peaks iga investeeringu hind lähtuma tootlikkusest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960