13. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavune ilm soosis meie põllumeest

Aeg on jõudnud sinnamaale, kus meie kuldkollastel vilja­põldudel on alanud aktiivne viljakoristus. Raplamaa Sõnumitest saab lugeda Peeter Vili arvamust sellest, milline peaks tulema tänavune viljasaak.

„Viljakoristus on täies hoos, ärksamad mehed on juba lõpetanud," teatab Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemteadur Peeter Viil. „Ilmad on väga soodsad olnud ja kõik viljad on soojalaine tagajärjel enamvähem ühel ajal küpsenud," ütleb ta.

„Võib öelda, et Eestimaal on tänavu vähemalt miljonitonnine saak. Kui ilm vähegi lubab koristada, saab selle kätte ka," räägib Viil ning arvab, et ilmselt on tulemas viimaste aastate parim saak. Ta ütleb, et kui üksikud põllumehed kõrvale jätta, ei ole Eestimaal kohta, kus saak nigelavõitu tundub olevat.

Suvi- ja taliviljade saagipotentsiaal on tänavu erinev. Su­viviljade saagikus on väiksem, sest varasemate aastatega võrreldes kimbutasid neid ulatuslikumalt haigused. Seda eripära ei tabanud kõik põllu­mehed ära ja seetõttu võivad ka nende saagid väiksemaks jääda. Tavaliselt tehakse hai-gustetõrjet ühe korra, ärksa­mad mehed tegid seda kaks ja osa isegi kolm korda. Neil on tänavu ka väga ilusad saagid. Viil räägib, et nende saagid jäävad vahemikku 5-7 tonni hektari kohta, mis on Eesti­maa oludes suviteraviljade puhul väga tubli saavutus.

Peeter Viil nendib, et ilma osas sel aastal küll kurta ei saa. Suve esimene pool oli jahe ja vihmane, mis aitas kujunda­da saaki. Viil selgitab, et kui on vett, siis saab taim mullast toitained kätte. Noores eas olid tingimused taimedele head, toitu oli mullas piisavalt ning selle tulemusel on saagid kõrged. „Ei tohi ära unustada, et ilm on meie oludes väga suur saagi kujundaja ja sel aastal oli ta põllumehele küllalt soodne," ütleb Viil.

Märjamaa ettevõttel Orgita Põld OÜ on 1700 hektarit koris tuspinda. Sellest 450 hektarit on rapside all ning ülejäänud pinda katab teravili. Juhatuse esimees Sulev Mölder ütleb et kolmandik saagist on juba koristatud. Ilmad on selleks praegu soodsad. Mees tõdeb optimistlikult, et ka saagiga võib rahule jääda. Teravilja osas kaebusi ei ole, aga Mölder tõdeb hoopis, et talirapsi saak on Orgita Põllul tänavu veidi tagasihoidlikum. Seda just ebasoodsa talvitumise tõttu „Saak on üldjoontes parem kui mullu," lisab aga Mölder kokkuvõtlikult. Ka Rapla vallavolikogu liige ja põllumees Alar Mutli kin­nitab, et saagiga võib tänavu rahul olla. Mutli kasvatab oma põldudel rapsi, otra, talinisu ja veidi ka suvinisu. Praegu on viljast umbes veerand koris­tatud. Mutli tõdeb, et õnneks tema põldusid haigused ei kimbutanud. Tänavu tundis ta saagi pärast muret just kevadel, kui ilmad külmad olid. Ta tunnistab sarnaselt Möldriga, et talirapsi saak on tagasihoidlikum. „Kas see kevadine külm tegi liiga või ei teinud, ei oska öelda, aga seal ei ole see saak nii hea kui eelmisel aastal," räägib Mutli. See-eest aitavad hädast välja just teraviljad, mille saak on hea.

 

Autor: Katri Reinsalu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960