Autor: Tiiu Annuk • 14. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Augustis tehakse algus järgmise aasta saakidele

Peale juulikuist puhkust jätkab Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk taas iganädalase põlluinfoga. Huvitavat lugemist!

Suurepärased ilmad on soosinud aktiivselt käivat koristust, ainuke mure on, et jõuaks kõik õigel ajal ära koristada. Sellise kuumusega nagu viimastel nädalatel, küpsetab päike kõik korraga valmis. August ei ole aga mitte ainult koristuskuu, vaid sel kuul tehakse algus ka järgmise aasta saakidele.

Talirapsi ja –rüpsi optimaalseks külviajaks loetakse 10.-15.(20.) augustit. Talvitumiseks vajaliku kasvu- ja arengufaasi saavutamiseks on vajalik, et külvid tehtaks võrreldes teraviljadega umbes kolm kuni neli nädalat varem. Talve tulekuks peab taimel olema (5)8-12 lehte, kusjuures keskmine võrse ei tohiks veel kasvada.

Talirapsile peaks tegema umbrohutõrje juba sügisel. Kui külvi ajal on mullas piisavalt niiskust, on efektiivne kasutada erinevaid mullapreparaate, mida kasutatakse tavaliselt kolme päeva jooksul peale külvi. Mullatoimelistele herbitsiididele on mullaniiskus olulisem kui rapsi/umbrohtude kasvufaas. Selles mõttes, et oodatavate vihmade korral lasta raps tärgata julgesti ja siis pritsida, kui teha pritsimine minimaalse niiskuse olemasolul. Sõltuvalt umbrohu liigist tuleks valida toode. Üldjuhul tõrjuvad kõik mullaherbitsiidid kesalille, vesiheina, valget hanemaltsa, verevat iminõgest jt. Lisaks kaheidulehelistele umbrohtudele tõrjuvad mullaherbitsiidid edukalt ka teatud kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas, põld-rebasesaba, rukki-kastehein jt.

Tärganud rapsi tõusmeid ei soovitata pritsida, kui on oodata öökülma, kui lehtede pind on niiske ega ka kuumal ja päikesepaistelisel päeval.

Pika sügisese kasvuperioodiga ning õigeaegse külviga võib juhtuda, et taim kasvab üle, seetõttu on väga oluline taime kasvu reguleerida. Ülekasvanud taim on haigustele enam vastuvõtlik ning väheneb oluliselt ka tema talve- ning külmakindlus. Et ennetada taimede ülekasvamist, tõsta külma- ja talvekindlust, soodustada juurte kasvu, suurendada juurekaela läbimõõtu (juurekaela läbimõõt üle 6-8 mm) ning viia taim võimalikult maapinna lähedale, kasutatakse erinevaid fungitsiide-kasvuregulaatoreid.

Loe kõigest täpsemalt SIIT.

 

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960