Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VTA kontrollib üle kõik seafarmid

Veterinaar- ja Toiduamet kontrollib ennetava meetmena kõiki seafarme, et välistada sigade Aafrika katku levimine Eestisse. Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv, kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist ning loomade välitingimustes pidamise keelust kinnipidamist.

„Kuna tegemist on väga ohtliku ja nakkava loomataudiga, siis taudiohu tingimustes on oluline, et iga üksik loomapidaja rakendaks bioohutusmeetmeid,“ põhjendas lauskontrolli VTA peadirektor Ago Pärtel. „Selleks, et vältida sigade katku levimist lähiriikidest Eestisse, peavad kõik seakasvatajad suhtuma taudiohtu väga tõsiselt. Lisaks pööravad VTA kontrollid senisest enam tähelepanu ka turgudel müüdava sealiha ja sealiha toodete päritolule, et vältida naaberriikide taudipiirkondadest pärineva liha sattumist Eesti turule.“

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA), samuti peab olema esitatud teatis sigade arvu kohta. Kui sigade pidamine on lõpetatud, peab ka PRIA-t sellest teavitama.

Alates 25. juulist kehtib kogu Eesti territooriumil kodusigade ja farmis peetavate metssigade välitingimustes pidamise keeld. Sigade katk inimestele ohtu ei kujuta.

Küsimusi ja infot sigade Aafrika katku kahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Lätis, Leedus ja Poolas on viimastel kuudel diagnoositud mitmeid sigade Aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 km ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960