Autor: Pille Ivask • 21. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu tööstused vintsutavad Eesti piimatootjaid

Kuigi Leedu piimatööstused on nii Eesti kui Läti piimatootjatega ühepoolselt lepinguid üles öelnud, ei näe meie piimatootjad suuremaks mureks põhjust.

„Ühtegi koormat piima pole sõnnikusse kallama pidanud,“ ütleb TÜ Epiko juhatuse liige Üllas Hunt küsimuse peale, kas ka meie piimatootjatega on Leedu tööstused lepingud üles öelnud.

Hunt lausus, et ka Epiko puhul lõpetas üks Leedu tehas nendega lepingu ühepoolselt ära, tuues põhjuseks force majeure’i. Sama juhtus mõne aja eest ka ühe Läti suurema piimatootjaga, kellega Leedu piimatööstus Wall Street Journali andmeil ühepoolselt lepingu lõpetas.

„Õigusbürood andsid sellisele asjale hävitava hinnangu. Selline asi pole relevantne,“ pahandas Hunt. Ta lisas, et Eesti poole pealt pole selliseid käike tehtud.

Lepingu lõpetamist force majeure’i alusel on kogenud ka TÜ Jõgeva Põllumajandustootjate Liit. Liidu tegevjuht Raul Soodla rääkis, et praegu viib ühistu piima kahele Leedu kombinaadile, kellest üks lõpetas lepingu ära. Siiski jõuti omavahel lõpuks kokkuleppele ning leping jätkub. Üks osa tehtud muudatustest seisnes hinnas, mida alandati.

Hinna langus tavaline

Hunt selgitas, et praegu on sanktsioonide tingimuses hindade alanemine igati oodatav. Varsti saavad tehastel aga piimavarud otsa ning tõenäoliselt siis normaliseerub ka piimahind. Lisaks tõi ta välja, et kuna paljud väiketootjad on sesoonse tootmisega, hakkab toodetav piima hulk vähenema ning seega leevendub ka turu surve. Eestis sesoonset tootmist pole.

„Tekib hingamisruum. Selles valguses peakski asju ajama,“ rääkis Hunt.

Sesoonse piimatootmise tõi välja ka TÜ Laeva Piim tegevjuht Mati Möldri, kes märkis, et Laeva Piimal on oma Leedu partneritega väga hea suhe ning kuigi piimahind on viimasel ajal alanenud, loodetakse paari-kolme kuu jooksul hinna taastumist. Praegu maksavad Leedu tööstused 280 eurot tonni eest varasema 330 asemel. Üks Leedu tehastest on hinna kukutanud aga hoopiski 180 euro peale, kuna Venemaa kehtestatud sanktsioonide tõttu kadus tööstusel suur osa turust.

„Meie tootjate tegemisi pole hinnalangus veel väga mõjutanud, kuigi hind hakkab kukkuma juba alla omahinna,“ märkis Möldri, kelle hinnangul on talupidaja vintske tegelane ning paar-kolm kuud peetakse hinnapõuas vastu.

Ka Soodla märkis, et praegune hind omahinda ei kata, ent kuna paari kuu pärast peaksid tööstused eeldatavasti leidma uued turud, elavad meie ettevõtted selle aja üle. „Kui kahte kuud üle ei ela, oli juba enne midagi valesti,“ lisas ta.

Mõõdukalt positiivne tulevik

Tulevikuperspektiive silmas pidades lausus Hunt, et kehvaks muutub meie piimatootjate jaoks olukord siis, kui asi peaks jääma vinduma. „Tuleviku kohta ma mingeid hüüdlauseid öelda ei taha. Mingi hetk tuleb farmeritel matemaatikat teha ning vaadata, kas on mõtet edasi pusida,“ jättis ta otsad lahtiseks.

Hunt selgitas, et ennekõike saavad oma käekäiku mõjutada ettevõtted ise. Seejärel mängib suurt rolli poliitiline olukord ning selle stabiliseerumine, kolmandaks ning ajaliselt ka kõige aeganõudvamaks peab ta Euroopa Liidu võimalikke abimeetmeid. „Selget valgust tunneli lõpus küll ei näe,“ jäi Hunt proosaliseks.

Möldri tõi välja ka pankade tähtsa osakaalu, kes on olnud nõus tootjatele maksepuhkust andma. Tema hinnangul on meil nii neid piimatootjaid, kes vajavad maksepuhkust kui ka neid, kes on teada andnud, et maksepuhkust vaja ei lähe.

Möldri oli tulevikku vaadates hästi meelestatud ning märkis, et lisaks lahketele pankadele on väga oluline ka leedulaste ja eestlaste omavaheline koostöö ja usaldus – nii pea, kui turg normaliseerub, kerkib ülespoole ka piimahind.

Kommentaar:

Maido Solovjov, Valio Eesti AS tegevjuht

Valio varub 100% toorpiimast Eesti farmeritelt. Oleme nii heal ajal kui rasketes oludes hoidnud oma partnereid ja toorpiima edasi varunud. Ka tänases keerulises olukorras ei ole me ühegi farmeriga koostööd lõpetanud.Augustikuus jääb farmeritele makstav toorpiima hind vahemikku 32,5 -33,5 senti/kg eest. Kindlasti peame alates septembrist tegema hinnakorrektuuri seoses turuolukorraga, aga meie partnerid võivad olla meie peale kindlad - me ei lõpeta tarneid ühegi farmeriga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960