Autor: Pille Ivask • 22. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti piimatootjad pingutavad püksirihma

Piima hind, mida Läti ja Leedu piimatööstused tootjaile pakuvad, ei kata enam tootmiskulusid ning talud peavad otsima erinevaid säästmisvõimalusi, kirjutab Läti majandusportaal Dienas Bizness.

Läti maaelu konsultatsiooni- ja koolituskeskuse (LACC) esimees Martin Cimermanis kinnitas portaalile, et Vene embargo on põhjustanud mitmete lepingute lõpetamist või hindade alandamist.

„Juuli keskmine piima kokkuostu hind oli 29,3 eurosenti kilogrammi kohta, augusti keskel oli aga see paljude tootjate jaoks langenud 19-24 eurosendini. See hind ei kata enam kulusid. Valima peab hakkama kokkuhoiumeetmeid, mis võivad avaldada negatiivset mõju karja tootlikkusele,“ lausus Cimermanis.

LACC on hinnanud, et piimatootmine ühe kilogrammi kohta maksab tootjale 24,9 eurosenti.

LACCi loomakasvatusosakonna juhataja Silvija Dreijere märkis, et kokkuhoiumeetmete rakendamiseks tuleb nõu pidada asjatundjatega.

„Farmis moodustavad muutuvkulud 40-60%. Suurima osa sellest kululiigist moodustab sööt, mis moodustab 30% kogukuludest. Püsikuludest moodustavad suurema osa energia ja kütus, seadmed, maksud ning palgad. Kogemused näitavad, et säästmine tekib loomasööda ja tervise arvel,“ nentis Dreijere.

Seega tehakse ka ühiseid jõupingutusi, et ettevõtete plaanid säästmisel ei mõjutaks kuidagi kariloomade tervist. Näiteks võib palju raha säästa omavaheline koostöö ning töö ratsionaalsemaks muutmine.

Läti põllumajandusminister Janis Duklavs on teatanud, et kuna Venemaa kehtestatud sanktsioonid on enim kahju teinud piimandussektorile, plaanib riik toetada enam kui 10 000 piimatootja tegevust, et leevendada kahjusid suurenenud konkurentsis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960