Autor: Eliisa Matsalu • 9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohutusmeetmed hoiavad seafarmid katkuvabana

Seakatku vältimiseks rakendatud ohutusmeetmed on piisavalt turvalised, leiab Rakvere Farmid ASi seakasvatusdivisjoni direktor Mati Tuvi.

Valgamaal Hummulis leitud surnud metsseal diagnoositi sigade Aafrika katk. Metssea leiukohast 8 km raadiusesse jäävatele seakasvatusettevõtetele on pandud täiendavad kitsendused loomade liikumisele ning tapmisele, samuti kohustus järgida täiendavaid bioohutusmeetmeid.

Rakvere Farmid ASi seakasvatusdivisjoni direktori Mati Tuvi sõnul ei tähenda seakatku surnud metssea leidmine seakasvatajate jaoks suurt midagi. „Nüüd on lihtsalt faktiliselt tõestatud, et haigus on Eesti pinnal, kuid tegelikult oli ju aimata, et katk on Eesti-Läti piiril juba mitu nädalat edasi-tagasi liikunud,“ ütles ta. Peale ohutsooni jäävate majapidamiste ja farmide ei muutu Tuvi sõnul teiste seakasvatajate jaoks midagi.

Tuvi rääkis, et Rakvere Farmid rakendas ülikarmid bioohutusmeetmed juba mitu kuud tagasi. Eilsete uudiste peale seakatku Eestisse jõudmisest saatis Tuvi farmitöötajatele meeldetuletuse, et kõik jälgiksid meetmeid veelgi tõsisemalt. „Nii palju, kui meist sõltub, on tehtud,“ ütles ta. Näiteks on ettevõtte kõik 25 farmi võimalikult suletud, neis on pesuvannid, farmi territooriumil liigub vaid transport, mis on äärmiselt vajalik. Samuti töötavad inimesed ainult tootmistsoonis, sest tsoonist sisse-välja käimine on Tuvi sõnul üks riskantsemaid viise, kuidas viirus lauta viia.

Tuvi lisas, et kui üks seakatku puhang Leedus Valgevene piiri lähistel ja üks juhtum Lätis välja arvata, on lähiriikide kogemus näidanud, et rakendatavad ohutusmeetmed on turvalised. „Senimaani on katk peamiselt liikunud mööda metssigu ja majapidamiste, mis asuvad metsade keskel,“ rääkis ta, lisades, et suurfarmidest on seni katk mööda läinud. „Loodan, et nii ka jääb,“ ütles Tuvi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960