Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimasektor saab erakorralist abi

Piimasektor saab Venemaa kehtestatud impordipiirangute mõjude leevendamiseks kasutada Euroopa Liidu täiendavaid turukorralduslikke meetmeid: või, lõssipulbri ja juustude eraladustamist ning sekkumiskokkuostu võimalust.

„Eraladustamise meetme puhul kõrvaldab pakkuja kokkulepitud koguses oma tooteid turult ja saab nende laos hoidmise eest toetust,“ ütles põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik.

Eraladustamislepingu sõlmimiseks saab taotlusi Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile (PRIA) esitada kuni käesoleva aasta lõpuni. Ladustamishüvitised makstakse välja pärast ladustamisperioodi lõppu, kuid 60 päeva möödumisel võib taotleda ettemaksu. Eraladustamise meetme puhul kompenseeritakse ladustamiskulusid järgnevalt:

- Või: 90-210 päeva ladustamiskulud määraga 18,93 EUR/t ladustamislepingu sõlmise kohta ning iga ladustamise päeva kohta 0,28 EUR/t;

- Lõssipulber: 90-210 päeva ladustamiskulud fikseeritud määraga  8,86 EUR/t ladustamislepingu sõlmimise kohta ja 0,16 EUR/t iga ladustamise päeva kohta;

- Juustud: 60-210 päeva ladustamiskulud määraga 15,57 EUR/t ladustamislepingu sõlmimise kohta ja 0,4 EUR/t iga ladustamise päeva kohta. Juustude puhul on sätestatud üle-euroopaline toetatav piirkogus, kokku 155 000 tonni, mille täitumisel taotluste vastuvõtt katkestatakse.

Või ja lõssipulbri sekkumiskokkuost on igal aastal 1. märtsist – 30. septembrini avatud meede, mille raames on võimalik üle-euroopaliselt kokkuostu müüa kuni 50 000 tonni võid fikseeritud hinnaga 2218 EUR/t ning 109 000 tonni lõssipulbrit hinnaga 1698 EUR/t. Tänavu pikendatakse sekkumiskokkuostu võimalust 2014. a lõpuni. Eestis toimub sekkumiskokkuost PRIA vahendusel.

Euroopa Komisjoni määrused eraladustamise rakendamise ja sekkumiskokkuostu perioodi pikendamise kohta avaldati 5. septembril 2014 ja on kättesaadavad SIIN.

Lisainfo:  PRIA kodulehel

Rohkem infot Venemaa kehtestatud impordipiirangute kohta leiad SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960