Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on avastatud juba 2 seakatku juhtumit

Põllumajandusminister Ivari Padar vastas Riigikogu infotunnis Siret Kotka esitatud küsimusele Aafrika seakatku leviku kohta Eestis. Kotka soovis teada ministri seisukohta metssigade küttimise kohta, arvestades algavat jahihooaega.

Põllumajandusminister selgitas, et praeguse seisuga on Eestis avastatud kaks katku juhtumit metssigade puhul – Valga- ja Viljandimaal. „On näha, et katk liigub Lõuna-Eestist järjest põhja poole,“ ütles Padar.

„Riikliku tauditõrje komisjoni seisukoht oli täna, et vähemalt nendes tsoonides, kus need sead on avastatud, tuleks jahti piirata. Ei tohi tekitada olukorda, kus sunnitakse metsseakarjad liikvele. See on praegusel juhul hullem oht kui muude meetmete kasutamine,“ ütles Padar.

Padar märkis, et üle Euroopa on vähe ja väga vastuolulist teavet seakatku ning metssigade käitumise kohta. „Praegu me proovime seda lünka täita nelja riigi koostöös – Poola ja Baltimaadega.“

„Meil on teada, et Valgevenes ja Lätis on hakatud intensiivselt metssigade populatsiooni vähendama, aga selline kunstlik tegevus ainult halvendab olukorda,“ lisas Padar.

Põllumajandusministri sõnul on farmides käinud suvi läbi ettevalmistustööd nakatumise vältimiseks ning neid on tehtud farmide oma kulu ja kirjadega.

„See on tublide farmipidajate ning veterinaar- ja toiduameti ametnike koostöö vili, et me oleme suutnud kodufarmidest taudi eemal hoida. Kui taud peaks jõudma kodusigadeni farmi, siis on meil olemas eraldi regulatsioonid selleks, kuidas kompenseeritakse farmerile nii loomade hävitamine kui ka need meetmed, mis on täiendavaks bioohutuse tagamiseks ette võetud,“ ütles Padar.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960